“IPARD INFO DANI'” – radionice do bolje iskoristivosti EU fondova

S ciljem daljnjeg jačanja svijesti o važnosti što uspješnijeg povlačenja sredstava iz pretpristupnog programa Europske unije IPARD, namijenjenog za poticanje razvoja poljoprivrede, ribarstva i ruralnih sredina, HYPO EU Desk je s Ministarstvom poljoprivrede organizirao u Krapini drugu ovogodišnju radionicu 'IPARD INFO DANI'.

Hrvatskoj su trenutno u okviru programa IPARD na raspolaganju 244,8 milijuna eura, a nakon što Hrvatska 1. srpnja 2013. postane punopravnom članicom EU, u prvoj godini članstva na raspolaganju će joj biti 421 milijun eura iz programa IPARD, a kako bi prijavitelji bili što uspješniji u povlačenju tih sredstava ključno je razdoblje od narednih 16 mjeseci u kojem im je potrebno potencijalnim prijaviteljima podići razinu informiranosti i pomoći im u pripremi i prijavi projekata.

Tim više jer je potencijal IPARD-a i ostalih EU fondova iznimno velik, a podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ukazuju na jaz između ostvarenog i mogućnosti. Naime, u periodu do 31. prosinca 2011. godine sveukupno je zaprimljeno 277 projekata za IPARD mjere 101, 103 i 302. S područja Središnje Hrvatske stigle su prijave za 64 projekta, od kojih je ugovoreno njih 33 ukupne vrijednosti 5,97 milijuna eura.

Iz Krapinsko-zagorske županije za sredstva iz programa IPARD prijavljena su svega četiri projekta, od kojih su tri ispunila uvjete, te je povučeno samo 88,1 tisuća eura. Spomenuti podaci potvrđuju kako postoji velikog prostora, ali prije svega i nužnost za boljim iskorištavanjem sredstava iz programa IPARD, kao i potrebe za većim brojem osposobljenih stručnjaka koji bi građanima omogućili da kvalitetnije pripreme projekte.

„Ako po ulasku u Europsku uniju želimo dostići razinu Poljske koja spada u najuspješnije novije članice te zajednice po iskorištavanju razvojnih fondova, moramo uložiti znatne napore u informiranje i educiranje građana. Proces prijave za EU fondove je načelno složen, međutim uz partnersku podršku i stručnu pomoć do tih sredstava je puno lakše doći, nego što se mnogima trenutno čini. U projekt 'IPARD INFO DANi' krenuli smo zajedno sa stručnjacima koji posjeduju znatno iskustvo kako bi građanima pružili sve potrebne informacije za uspješno povlačenju sredstava iz programa IPARD“, istaknuo je Veljko Sredanović, regionalni menadžer Hypo Alpe-Adria-Banke za središnju Hrvatsku.

„Iako vrlo visoko postavljeni kriteriji koje svaki prijavitelj mora zadovoljiti da bi mogao koristiti sredstva IPARD programa, oni nisu nimalo nerealni, a još manje nedostižni. Ono što je potrebno za uspješnu prijavu i realizaciju ulaganja unutar programa je pravovremeno prikupljena sva potrebna dokumentacija te zatvorena financijska konstrukcija. Najčešća pitanja koja se pojavljuju kada s klijentima prolazimo kroz IPARD program jest kako kvalitetno strukturirati viziju svog poslovanja da bi ona na kraju postala prihvatljivo ulaganje u skladu sa svim odredbama IPARD programa“, izjavila je zamjenica direktorice Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar.

Kako bi građanima olakšala pristup pretpristupnim i strukturnim EU fondovima, Hypo Alpe-Adria-Banka razvila je uslugu HYPO EU Desk, putem koje klijente informira i savjetuje o mogućnostima financiranja sredstvima iz EU fondova te im je na raspolaganju u svim fazama složenog procesa prijave i povlačenja EU sredstava.