Hrvatska slavi Dan državnosti

Hrvatska danas slavi Dan državnosti, blagdan kojim se obilježava povijesna odluka o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih bivših jugoslavenskih republika, a koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. Toj odluci predhodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana, (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Na temelju takvog očitovanja volje hrvatskih građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, donio je na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Njome se utvrđuje da tim činom Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ kao i postupak za međunarodno priznavanje. Na istoj je sjednici Sabor Republike Hrvatske donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredovanjem međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke, te je istekom moratorija, 8. listopada 1991. Hrvatska raskinula državnopravne sveze s ostalim jugoslavenskim republikama i postala slobodna, samostalna i neovisna država.

U povodu Dana državnosti hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko položit će vijence i zapaliti svijeće na groblju Mirogoj kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zida boli, na grobu Ivice Račana, kod Grobnice narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu Franje Tuđmana te kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Predsjednik Ivo Josipović priredit će i svečani koncert Zagrebačke filharmonije u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), uoči kojega će uručiti odlikovanja dodijeljena u povodu Dana državnosti RH. Svečanom koncertu će, uz predsjednika države, premijera i predsjednika Sabora nazočiti i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar financija Slavko Linić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić te ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš.