Hodočasnici Zagrebačke metropolije vratili se s nacionalnog hodočašća u Rim

Živo kamenje od kojeg se gradi hram Crkve Božje
 Nakon petodnevnog sudjelovanja na Hrvatskom zahvalnom hodočašću za pohod pape Benedikta XVI. u Rim u Godini vjere, hodočasnici Zagrebačke metropolije sretno su se vratili u Zagreb i druga odredišta u ranim jutarnjim satima u subotu 10. studenoga.

U petak su pohodili Asiz kao posljednju zajedničku molitvenu postaju na velebnom hodočasničkom putu zahvale za lanjski Papin pohod, tijekom kojega su pohodili grobove apostolskih prvaka, kao i važna i znakovita mjesta katoličke vjere u Vječnome Gradu, Ravenni i Asizu.

Posljednjega dana hodočašća varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je misno slavlje u papinskoj bazilici Gospe od Anđela, velebnoj bazilici koja nadsvođuje crkvicu Porcijunkula u kojoj je sv. Franjo molio i obnovio je nakon što je čuo glas s Raspela: “Obnovi moju crkvu!” te je ta crkva postala izvorište i središte franjevačke duhovnosti.

U koncelebraciji su bili zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski te 42 svećenika Zagrebačke nadbiskupije, Varaždinske biskupije i Vojnoga ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

U homiliji je biskup Mrzljak kazao da je sv. Franjo Crkvi u hrvatskom narodu donio poseban duh kojim je i sam bio prožet – radikalni duh evanđelja i hod za Isusom Kristom. “Sv. Franjo imao je hrabrosti živjeti evanđelje, usprkos svim ondašnjim prilikama i neprilikama u društvu. Želio je činiti nešto više”, kazao je mons. Mrzljak i pozvao okupljene da i oni prihvate tu logiku vjerničkoga života po kojoj kršćanin u svojim životnim okolnostima treba zauzeti za izgradnju Crkve.

Potrebno je Crkvu i danas obnoviti, učiniti je živom zajednicom, živim kamenjem koje se ugrađuje u duhovni hram Crkve, istaknuo je varaždinski biskup, ukazavši da su svakodnevna mjesta vjerničkoga života prostori istinskoga djelovanja.

“Nastojmo svatko u svojem mjestu, u svojoj obitelji gdje živimo, biti živo kamenje od kojeg će se graditi hram Crkve Božje, jer je Isus želio ostati prisutan upravo po Crkvi”, pozvao je biskup Mrzljak hodočasnike.

Premda Asiz, kao središte franjevačke duhovnosti i svjetska prijestolnica mira nudi za razgledavanje predivna mjesta vjere, nastala iz susreta evanđelja i umjetnosti, hodočasnici su, ukratko obišavši bazilike Sv. Franje i Sv. Klare, nastavili put prema Zagrebu.

Tijekom puta, u dvadesetak autobusa kojima su se kretali prema Zagrebu vladalo je ozračje zajedništva, protkano molitvom i pjesmom te osobnim svjedočanstvima o trenucima ushićenosti boravkom na brojnim fascinirajućim mjestima.

Nezaboravan je bio susret sa Svetim Ocem u središtu Crkve i katoličke vjere, čija se univerzalnost posebice osjećala na Trgu Sv. Petra, kada su među brojnim hodočasnicima iz čitavoga svijeta Hrvati bili prepoznati, kako po brojčanosti, tako i po hrvatskom jeziku, na kojem je izrečen opširan sažetak kateheze o ljudskoj čežnji za Bogom te Papin poziv na molitvu u obitelji i za obitelj, uz riječi: “Znajte i vi s hrabrošću svima posvjedočiti radost i ljepotu vjere u Isusa Krista”.

Hrvatsko zahvalno hodočašće ostat će svim sudionicima u pamćenju po liturgijskim slavljima u sve četiri rimske papinske bazilike te po obnovi vjere na grobu sv. Petra i drugih apostolskih prvaka.

Zahvaljujući papi Benediktu XVI., s kojim su se hodočasnici susreli na općoj audijenciji na Trgu Sv. Petra, veličanstveno misno slavlje u bazilici Sv. Petra okupilo je sve hrvatske hodočasnike, predvođene njihovim pastirima, čiji je ponizni primjer obnove dara vjere u zajedništvu Crkve na grobu sv. Petra pokazao put osobnog i zajedničkog stava u obnovi Crkve i poticanja vjerničke zauzetosti.

Uz brojne znakove nade, koji su prepoznati u hodočašću hrvatskih biskupija u središte Katoličke Crkve, i snage Crkve koja i u današnjim okolnostima može okupiti tolike vjernike na hodočasnički put molitve, obraćenja, pokore i zajedništva, poseban su znak bili nazočni bogoslovi – kandidati za svećeništvo, koji su svojom nazočnošću, pjevanjem i sudjelovanjem u obredima obećavajuće jamstvo u traženju, otkrivanju i svjedočanstvu vjere u hrvatskom društvu. (ika / gk)

O hrvatskom zahvalnom hodočašću u Rim opširno čitajte u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 18. studenog. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.

Hodočasnicima Zagrebačke nadbiskupije su se na nacionalnom zahvalnom hodočašću priključili i hodočasnici iz Varaždinske i Sisačke biskupije, te je u tom aranžmanu sudjelovalo više od 1300 hodočasnika, od ukupno 6000 njih iz cijele Hrvatske.