Hodočašće svećenika Zagrebačke nadbiskupije


Ovdje, u Jasenovcu, osjećamo duboku bol zbog svih žrtava, a posebno zbog onih koji su ovdje trpjeli i bili ubijeni od strane pripadnika hrvatskoga naroda, a još više od strane pripadnika Katoličkoj Crkvi. Iako prepoznajemo grijeh onih koji su nedostojno nosili katoličko ime, Katolička Crkva nikada u tome i takvim zločinima nije sudjelovala niti ih je podupirala. Štoviše, iako neki žele Crkvi pripisivati propust ‘nečinjenja’, toliko je pokazatelja kako su se predstavnici Crkve i njezini vjernici na razne načine u teška vremena protivili nečovječnoj ideologiji koja je bila usmjerena prema drugomu čovjeku, a osobito prema pripadnicima židovskoga i srpskoga naroda, prema Romima, ali i političkim neistomišljenicima iz hrvatskoga naroda, kazao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u homiliji izrečenoj u četvrtak u župnoj crkvi u Jasenovcu.

Jasenovac je bio druga postaja Hodočašća svećenika Zagrebačke nadbiskupije na znakovita mjesta novijih hrvatskih stradanja: Staru Gradišku, Jasenovac i Petrinju, u okviru jesenskoga Svećeničkog dana.

U homiliji izrečenoj prigodom molitve Srednjeg časa kardinal je istaknuo da je Jasenovcu, kao i stotinama drugih stratišta u Hrvatskoj, potrebna istina kojoj se ništa ne dodaje i iz koje se ništa ne izostavlja te koja neće biti ušutkana novim ideologijama i promicana do razine novih poniženja i zločina.

Braćo i sestre, ovdje baš sve vapi za istinom i molitvom, poručio je zagrebački nadbiskup.

Nakon molitve Srednjeg časa i kardinalove propovijedi svećenici su pohodili Spomen-područje Jasenovac.

Hodočašće u sklopu proslave Svećeničke godine Zagrebačke nadbiskupije, započelo je dolaskom u Staru Gradišku, gdje su hodočasnike dočekali starogradiški župnik Josip Vračarić i načelnik općine Velimir Paušić, koji je svećenicima predstavio mjesto i njegovu povijest te ih upoznao s poteškoćama vezanima uz današnje stanje.

Iscrpno izlaganje o mjestima stradanja održao je kanonik dr. Stjepan Kožul, koji je prigodom hodočašća napisao knjigu u kojoj je predstavio mnoštvo važnih činjenica o životu Crkve i povijesnim pojedinostima u Staroj Gradiškoj, Jasenovcu i Petrinji.

Svećenici su u Staroj Gradiški obišli zatvorski kompleks i gradilište nove župne crkve koja se podiže u spomen na stradanje svećenika, redovnika i redovnica te vjernika koji su bili mučeni i zatočeni u tamošnjoj kaznionici.

glas koncila