Gljivarski zakon: najviše možete ubrati 2 kg vrganja!

Sezona je berbe gljiva što uz prekaljene berače znaju i amateri koji se u to mogu uvjeriti samim pogledom na društvene mreže koje pršte fotografijama raznoraznih gljiva, a najviše fotografijama vrganja. No svima je malo poznato da za branje gljiva postoje posebni zakoni, pa čak i dozvole. Kako živimo u državi koja je postala sinonim zapetljanosti i prekomjerne birokracije to možda i nije tako neobično.

Osvrnut ćemo se ovdje na tzv. “Gljivarski zakon”

Krenete li u šumu s namjerom branja vrganja, zaprepastit će vas činjenica da za osobne potrebe smijete ubrati najviše 2 kg dnevno!

Želite li gljive prodavati za to vam je potrebna posebna dozvola Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja.

“Komercijalno sakupljanje gljiva može obavljati osoba koja posjeduje iskaznicu komercijalnog sakupljača gljiva. Iskaznicu izdaje Ministarstvo na vrijeme od 10 godina,” piše u zakonu.

Iako je teško povjerovati, a zvuči i komično da posebni inspektori u šumama love i kažnjavaju rekreacijske berače gljiva u zakonu postoji niz odredbi koje se u najmanju ruku mogu opisati kao zavrzlame.

“Zabranjeno je sakupljanje komercijalnih vrsta gljiva čiji su promjeri plodišta manjih od: 20 mm za lisičicu, 15 mm za mrku trubaču, 40 mm za prave vrganje, 35 mm za prosenjake i 30 mm za rujnice, za puze je dopušteno sakupljanje plodišta svih promjera.”

Nadalje ukoliko gljive tražite uz pomoć psa, dopušteno je ubiranje samo na mjestu na kojem je pas nanjušio plodište i to “kopati lopaticom čije sječivo nije duže od 15 cm i šire od 8 cm”

Ovo su dakle samo isječci iz zakona, ali dovoljno da se uvjerite o čemu se radi. A sad, ukoliko odlazite u berbu gljiva, ravnalo u ruke i mjerite plodišta kako ne bi prekršili zakon! (hi)