Glas iz Karmela

karmel-bistrica kolumnaDnevna molitva jednog sveca

Poslušajte dnevnu molitvu svetog brata Klausa, iz XV. Stoljeća:

Sveti, jaki, besmrtni Bože, Tebi hvalospjev, poklon, i slava! Tvojom snagom odričem se nepovjerenja i prigovaranja Tebi. U Tvoje ime odričem se Sotone, svih njegovih djela, njegove oholosti i njegove zamamljivosti. Vjerujem u Tebe, Trojedinoga Boga: Oca, Sina i Duha Svetoga. Abba, Oče, u Tvoje ruke stavljam svoj život: svu svoju krivnju i tjeskobu, svoju prošlost, svoju sadašnjost, današnji dan, sve koji su mi blizu, sve za koje snosim odgovornost… Crkvu i cijeli svijet. Darujem ti svoju budućnost, a već sada i svoju smrt. U svemu neka se vrši ne moja, nego Tvoja volja. Gospodine Isuse Kriste, prihvaćam Tvoju živu prisutnost u meni. Ti si moj Gospodar, moj Otkupitelj, moj Brat i moj Bog. Više ne živim ja, nego Ti Kriste, živiš u meni. Daruj mi pozorno i poslušno srce. Daruj mi ponizno, čisto, odvažno i mudro srce, srce koje ljubi. Učini srce moje po Tvorne srcu, i unatoč mnogim mojim grijesima i slabostima, vodi me do one svetosti što si je odvijeka za mene predvidio. Posvećujem sebe, svoju obitelj, svoje prijatelje i ljude koje volim tvojoj predragocjenoj Krvi, Tvojim presvetim ranama, Tvome probodenom Srcu. Duše Sveti, Ti dušo moje duše, sasvim se povjeravam Tvome vodstvu. Obnovi i produbi u meni milost Božjeg posinjenja i misionarskog poslanja koju sam primio po svetim sakramentima (krštenja, potvrde, ženidbe, svetog reda) i razvij u meni sve darove i plodove Duha Svetoga koji su mi potrebni da mogu s Isusom vršiti Očeva djela u Crkvi i u svijetu.

Sveta Marijo, Majko Božja,  Ti Majko svih vjernika i Kraljice mira,  posvećujem sebe i sve ljude Tvome neokaljanom Srcu. Sveti anđele čuvaru, sveti arkanđeli Gabrijele, Mihaele i Rafaele, vi nebeske čete i svi sveci, vi zaštitnici mojega života i moje duše, izbavite me od svakoga zla i vodite me na putu svetoga Evanđelja, da se istrošim za spasenje svoje braće.  Milostivi i dobrostivi Bože, daj da svaki kucaj moga srca i svaki moj dah bude poklon, hvalospjev, zahvala i znak ljubavi prema Tebi. Amen.  Gospodine moj i Bože moj, uzmi sve od mene – što me rastavlja od Tebe. Gospodine moj i Bože moj, sve mi podaj – što me požuruje k Tebi. Gospodine moj i Bože moj, uzmi me meni – i daj me sasvim u posjed Tebi.

Molitva mlade djevojke s jednog portala o zahvalnosti:

„Zahvali Bogu što je htio da postojiš.

Zahvali mu za sve što te je dovelo do ovog trenutaka.

Zahvali za roditelje, prijatelje, braću i sestre.

Zahvali mu za sve ono lijepo što si susreo, vidio, doživio, dobio.

Zahvali mu na daru pogleda, kojim doživljavaš ovaj svijet u šarenilu njegovih boja. Zahvali mu na daru glasa, kojim razveseljuješ nekome tužne trenutke.

… Zahvali mu i za gubitke, i neuspjehe, za bolest, i poneku tragediju – On zna što čini! Zahvali mu i za grijehe u koje si upadao, jer su i oni dio Njegova plana za tebe i pokazuju ti koliko je Njegovo milosrđe.

Zahvali mu i za smrt – i ona je Njegov dar tebi. Zahvali mu za sve što susrećeš hodajući kroz dan.

Zahvaljuj mu iz dubine srca dokle god ne osjetiš kako te zahvaća čudesna sloboda i duboka radost.

Zahvali onda i svim ljudima koji su ti dobro učinili. Istodobno pokušaj oprostiti onima koji su ti zlo nanijeli. Izgovaraj hvalu u dubini svoga bića, tako da zahvaljivanje postane sav tvoj život.“