Glas iz Karmela

BUDIMO OTVORENI DUHU SVETOM

Poslušnost žene pokazuje drugima, uključujući muškarce, što znači biti slobodan u duhovnom smislu. Najveći utjecaj na tuđe potrage za krepošću imamo kada proživimo svoj fiat jer je Marijina otvorenost otkrila ženski genij.

Anđeo joj odgovori: “ Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!” Nato Marija reče “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!” I anđeo otiđe od nje. Lk 1,35-38

“Osoba koja ima ovu istinsku slobodu ostavit će svoju molitvu, neuznemirenu, milostivu prema osobi koja ju je neočekivano uznemirila, jer njoj je svejedno – služiti Bogu meditacijom ili služiti Njemu odazivanjem bližnjemu. Oboje su volja Božja, ali u tom je trenutku potrebno pomoći bližnjemu. Imamo priliku prakticirati ovu slobodu kad god stvari ne idu onako kako bismo željeli; jer onaj tko nije privržen svojim načinima neće postati nestrpljiv kad stvari krenu drugačije. ” – Sv. Franjo Saleški i sv. Ivana de Chantel

“Duh života, čijom silom je Riječ tijelom postala u maternici Djevice Marije, žene pažljive šutnje, učini nas poslušnima poticajima tvoje ljubavi i uvijek spremnima prihvatiti znakove vremena koje ti postavljaš putovima povijesti. Dođi, Duše ljubavi i mira! ” – Sveti Ivan Pavao II, dođi Duše ljubavi i mira! (1998)

Dok je Marija primala najšokantniju vijest njezinog životu, bila je osjetljiva na to što to znači. Bila je velikodušna u svom odgovoru i donijela je Krista na svijet. Prototip ženske genijalne duhovnosti, Marija je surađivala s Božjim spasonosnim planom za cijelo čovječanstvo! Kakva nevjerojatna kročiteljica puta za moderne žene. Pokušajmo slijediti njezin primjer, svjesni da ne moramo odgovarati kalupu onoga što nam svijet govori da bismo trebali činiti. Budimo otvoreni Duhu Svetomu kroz molitvu i milost danu u sakramentima. Otuda dolazi sloboda ljubavi; sposobnost odvajanja od poroka, sebičnosti i grijeha.

Poslušnost nam pomaže pronaći sposobnost kazati ne iskušenjima. Kad smo ograničeni nečim od ovoga svijeta, nismo istinski slobodni.

Sveta Ivana Franciska de Chantel primila je pismo od sv. Franje Saleškog koje ju je ohrabrilo da bude oslobođena čak i privrženosti svojim planovima. Kao što smo pročitali ranije, nije joj bilo u prirodi biti poslušna, ali ona je to vježbala. Nije bila jedina koja se okoristila svojom slobodom i vrlinom. Primjer majke koja je prevladala svoje prirodne sklonosti pokazao je njezinoj djeci da svetost proizlazi iz spremnosti da dopusti Bogu da se kreće u nama.

Ako imamo djecu na brizi, u svom zvanju ili zanimanju, volontiranju ili u široj obitelji, moramo biti svjesni njihovih očiju koje promatraju kako težimo za vrlinom. To uključuje odrasle koji su još uvijek duhovna djeca. Ono što radimo još je važnije od onoga što govorimo. To je posebno očito u našem sudjelovanju na Misi. Djeca čiji učitelji i roditelji nezadovoljno odlaze na Misu, koji imaju prazan pogled i raširene ruke, koji se ne trude promijeniti držanje tijela, a možda se čak i žale na duljinu Mise ili homiliju, vjerojatnije će modelirati to ponašanje. Ali kada djeca vide utjecaje odraslih u svom životu uzbuđena zbog dara Mise i poučena o ljepoti, povijesti i značenju Mise, vjerojatnije je da će u praksi primijeniti krepost zahvalnosti za Božju žrtvu i milost. Mala su djeca još uvijek poučljiva, još uvijek prirodno poslušna – većina ih još nije postavila zidove samopouzdanja, pa ih moramo početi poticati u njihovoj vjeri u mlađoj dobi.