Glas iz Karmela

Razmišljanje o velikodušnoj duhovnosti sv. Majke terezije iz kalkute kao nadahnuću za našu vlastitu

Evo nekoliko misli sv. Majke Terezije: “Nikad ne brinite o brojevima. Pomozite jednoj osobi i uvijek započnite s osobom koja vam je najbliža.

Majku Tereziju se često citira kako kaže ‘da biste promijenili svijet morate ići kući i voljeti svoju obitelj.’ Ono što je doista rekla u svom govoru na dodijeli Nobelove nagrade za mir bilo je: “… počet ćemo voljeti. I voljet ćemo prirodno, pokušat ćemo nešto učiniti. Prvo u vlastitom domu, susjedu u zemlji u kojoj živimo, u cijelom svijetu. ”

Sutradan je također održala predavanje i rekla:

“I evo, razgovaram s vama – želim da nađete siromašne ovdje, najprije u svom domu. I tu počnite voljeti. Budite ta dobra vijest za svoje ljude. I saznajte tko su vam prvi susjedi – znate li tko su oni? …. Jer ja vjerujem da ljubav započinje kod kuće, te ako možemo stvoriti dom za siromašne – mislim da će se sve više i više ljubavi širiti. I moći ćemo kroz ovu razumijevajuću ljubav donijeti mir, biti dobra vijest za siromašne. Siromašne u našoj vlastitoj obitelji prije svega, u našoj zemlji i u svijetu. ”

Sveta Terezija govori  da ljubav započinje kod kuće, s ljudima s kojima smo okruženi, ali tu ne završava. Naša obitelj su naša braća i sestre u Kristu (usp. Mt 12,46-50). Naša obitelj mogla bi zapravo biti cijeli svijet, ali naša misija jednostavno ne može biti služenje svakom čovjeku od milijardi ljudi na zemlji. Poanta govora svete Terezije je da ne moramo napustiti mjesto na kojem jesmo kako bismo pronašli one kojima je potrebna Kristova ljubav – premda bismo to trebali ako u molitvi otkrijemo poziv za inozemne misije! Najjednostavniji način da svijet obasjamo svjetlošću je susret s drugima u suosjećajnom, nesebičnom prijateljstvu – kamo god bi nas Bog možda pozvao da idemo.

Tama će se raspršiti tek kad smo povezani sa svjetlošću u drugima, tako da se pojedinačni plamenovi ujedine u divovske vatre na zemlji. Kad svi nastojimo mala djela činiti s velikom ljubavlju, širi se Božja milost. Za borbu protiv neprijatelja potrebna je vojska velikodušnih kršćana.

Imati ženski genij osjetljivosti znači da nismo zatvoreni za potrebe drugih, ali ne moramo pomoći tisućama ljudi. Moramo voljeti osobu ispred sebe upravo sada, i sljedeći dan, i dan nakon toga.

Učini sljedeću pravu stvar. Ljubav znači željeti dobro drugome. Najsavršenije dobro je Nebo, zato uistinu moramo željeti da svi žive vječno u Božjoj prisutnosti. Naše velikodušne akcije mogu pomoći drugima da upoznaju Isusa Krista i vrijednost koju imaju kao ljudi. Radost koju širi naša ljubav mora biti toliko privlačna, da i drugi nauče da i oni mogu surađivati u Božjoj dobroti.

Majka Terezija napisala je molitvu za marijansko posvećenje koja nas lijepo podsjeća na savršenstvo kreposti u Blaženoj Djevici Mariji. Kad nastojimo veličati Gospodina, njezin je zagovor presudan!

“Marijo, potpuno ovisim o tebi kao dijete o svojoj majci, da bi me zauzvrat mogla posjedovati, štititi i pretvarati u Isusa. Neka svjetlost tvoje vjere rastjera mrak mog uma; neka tvoja duboka poniznost zauzme mjesto mog ponosa; neka tvoje razmišljanje zamijeni rastresenost moje lutajuće mašte; i neka tvoje kreposti zauzmu mjesto mojih grijeha. Uvedi me dublje u otajstvo križa da bi samnom mogla podijeliti svoje iskustvo Isusove žeđi.

O najčistije Marijino srce, dopusti mi da uđem u tvoje srce, da podijelim tvoj unutarnji život. Vidiš i znaš moje potrebe, pomozite mi učiniti “sve što mi Isus kaže“ … da bi moje ljudske potrebe mogle biti promijenjene u žeđ samo za Bogom. Želim otkriti, zasititi i objaviti Isusovu žeđ, ali predobro znam svoju slabost, ništavilo i grijeh. Majko, neka ovaj savez posvete s tobom bude skrivena snaga u mom životu da me možeš upotrijebiti da u potpunosti zasitim tvoga Sina. Neka ovo bude moja jedina radost … i ti ćeš biti uzrok te radosti. ” – Sveta Terezija iz Kalkute