Ekumenizam, mir i dijalog s islamom

Još zauzetije zauzimanje za jedinstvo kršćana, zajednički apel za uspostavu mira u Iraku i Siriji te dijalog s islamom u središtu su zajedničke izjave koju su u nedjelju 30. studenoga na Fanaru u Istanbulu potpisali papa Franjo i carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I.

Ističemo svoju odlučnost pojačati naše zauzimanje u nastojanjima za puno jedinstvo svih kršćana i prije svega katolika i pravoslavnih, navodi se u tekstu deklaracije. Istaknuto je to u odlučujućem trenutku za pravoslavno-katolički dijalog, naime Mješovito međunarodno povjerenstvo trenutačno razmatra “najteža pitanja koja su označila povijest naše podjele”, izvještava Vatikanski radio. Papa i počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja žarko će moliti za jedinstvo, na što pozivaju i sve vjernike.

Papa Franjo i patrijarh Bartolomej I. također su izrazili zabrinutost za stanovnike Iraka, Sirije i cijeloga Bliskoga istoka. Sve koji snose odgovornost za sudbine naroda pozivaju na pojačano zauzimanje da se svim prognanicima, uključujući i kršćane, omogući da ostanu u svojoj domovini. Nezamisliv im je Bliski istok bez kršćana koji su ondje dvije tisuće godina pronosili ime Kristovo, ističu vjerski poglavari, upozoravajući da sudbina onih koji su prognani zbog svoje vjere nažalost nailazi na ravnodušnost mnogih. S obzirom na događanja na Bliskom istoku pojavljuje se, međutim, i “ekumenizam patnje” te kao što je svojedobno krv mučenika postala sjeme za Crkvu, tako i dijeljenje svakodnevne patnje može postati djelotvorno sredstvo za jedinstvo, ističe se u dokumentu.

Papa i patrijarh istodobno su se zauzeli za traženje konstruktivnoga dijaloga s islamom, temeljenoga na uzajamnom poštovanju i prijateljstvu. Kao kršćanski poglavari, papa Franjo i patrijarh Bartolomej I. pozivaju sve vjerske vođe na više dijaloga i uopće pojačano zauzimanje za kulturu mira i solidarnosti. Posebnu molitvu upućuju i za mir u Ukrajini, gdje sve strane u sukobu pozivaju na put dijaloga i poštovanja prava naroda kako bi se rat priveo kraju.

Izjavu su Papa i patrijarh Bartolomej potpisali nakon božanske liturgije kojom je u patrijarhalnoj crkvi sv. Jurja proslavljena svetkovina sv. Andrije, zaštitnika carigradske Crkve. Jamčim vam da Katolička Crkva ne želi nikome ništa nametnuti za postizanje željenoga potpunoga jedinstva osim ispovijesti zajedničke vjere, rekao je pritom Papa. Potpuno jedinstvo između katolika i pravoslavnih ne znači ni podvrgnutost ni priključenje, već prihvaćanje, rekao je Papa i istaknuo kako smo kao kršćani pozvani svladati globalizaciju ravnodušnosti, koja sve više prevladava u svijetu. Trebamo graditi novu civilizaciju ljubavi i solidarnosti, jer previše ljudi gladuje. Potrebno je isto tako podupirati zapošljavanje mladih, jer isključivanje iz društva dovodi do kriminala i čak do terorističkih čina. Patrijarh i Papa na kraju svečanoga liturgijskoga slavlja zajedno su podijelili ekumenski blagoslov. (ika / gk, foto: ctv)