Dvadeset tisuća kuna za pronalazak gnijezda zlatovrane

Krapinsko-zagorska županija daje nagradu od dvadeset tisuća kuna za pronalazak gnijezda zlatovrane na području Zagorja – rekao je danas u Krapini Siniša Hajdaš Dončić župan Krapinsko-zagorske županije prilikom predstavljanja projekta „Praćenja kritično ugrožene ptice zlatovrane na području Krapinsko – zagorske županije“.

Naime, Krapinsko-zagorska županija još je jedino područje u Hrvatskoj za koje se pretpostavlja da je posljednje gnjezdilište zlatovrane u Hrvatskoj koja je na rubu izumiranja i nalazi se na popisu ugroženih ptica u Europi. Projekt je pokrenula Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije, u suradnji sa Hrvatskim ornitološkim društvom.

Uz projekt je u Lovačkom domu u Krapini predstavljen i slikovni terenski priručnik «Ugrožene ptičje vrste Krapinsko – zagorske županije». Priručnik je namijenjen svima koji se žele aktivno uključiti u taj projekt, sa detaljnim opisima vrsta, njihovom ekologijom, uputama za njihovo prepoznavanje i praćenje na terenu, te obrascem za prijavu pronalaska.

Projekt i publikaciju predstavio je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije Ivan Ištok, te ispred Hrvatskog ornitološkog društva Dragan Radović, ravnatelj Zavoda za ornitologiju HAZU-a.

Projekt promatranja i traženja zlatovrane je započet prije dvije godine, a pored te vrste ove godine obuhvaća još 7 ugroženih ptičjih vrsta koje još uvijek obitavaju na području naše županije, a to su: pupavac, sivi ćuk, mali ćuk, rusi i sivi svračak, te piljak i lastavica.

Njihov opstanak uvelike ovisi o očuvanju tradicionalnog poljodjelstva i stočarstva, zasad još očuvanog na području Krapinsko – zagorske županije, no zbog promjena u intenzitetu korištenja poljoprivrednih površina, te osobito zbog izumiranja tradicionalne poljoprivrede postoji stvarna opasnost da im se smanje gnijezdeće populacije ili da potpuno nestanu.

Uz praćenje stanja navedenih vrsta ptica, cilj projekta je i jačanje svijesti i senzibilizacija javnosti o ugroženosti, potrebi zaštite ovih vrsta ptica i njihovih staništa, te aktivno uključenje što većeg i šireg kruga ljudi u aktivnost praćenja navedenih vrsta ptica (škole, lovci, planinari, ljubitelji prirode…). Osim toga, projektom će se izraditi popis svih vrsta ptica koje dolaze na području Krapinsko – zagorske županije.

Smatra se da je na području naše županije još uvijek očuvano tradicionalno poljodjelstvo koje osigurava odgovarajuće uvjete prehrane insektivornih vrsta ptica, a osobito onih koje se hrane krupnim kukcima (npr. skakavcima, kornjašima, …). Tako, naši stari voćnjaci, livade košanice i oranice obrubljene živicama i pojedinačnim drvećem zapravo predstavljaju tipska staništa koja još uvijek omogućavaju opstanak velikog niza ugroženih ptičjih vrsta.

Josip Bosak,
glasnogovornik KZŽ