Drugi dan skupa “Hrvatski mučenici iz vremena komunističke vladavine”

Kardinal Bozanić: »Ne ostaviti zaboravu spomen na mučenike«
Sudionicima međunarodnoga znanstvenog skupa “Hrvatski mučenici iz vremena komunističke vladavine” koji se održava u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, drugoga dana skupa, u četvrtak 26. travnja, pridružili su se generalni tajnik Biskupske sinode nadbiskup Nikola Eterović, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, sisački biskup Vlado Košić i član Europskog parlamenta Lojze Peterle.

U obraćanju skupu nadbiskup Eterović pozdravio je ovu “važnu inicijativu, važnu ne samo za istraživanje prošlosti nego i za budućnost Katoličke Crkve u Hrvatskoj i BiH”.

“Mi kao Katolička Crkva dajemo naglasak kršćanske svjedoke ljubavi u takvim veoma teškim vremenima i zato nastojimo povijesnim istraživanjima identificirati one koji su zavrijedili biti blaženi i sveci. Da bi se to postiglo potrebno je istražiti povijesni kontekst, treba opisati i druge žrtve koje možda nisu prikladne za uzdizanje na čast oltara, premda su i oni žrtve tih režima i dali su svoj život za naš boljitak, i ljudi dobre volje. Ali kao Katolička Crkva mi stavljamo na uzor blažene i svete koji su dali svoj život iz ljubavi i prema svojim neprijateljima, koji nisu mrzili one koji su ih progonili”, rekao je nadbiskup Eterović, poručivši kako je to najveće svjedočanstvo mučenika.

“Važno je otkriti te svjedoke i predstaviti ih cijeloj Crkvi jer 20. stoljeće je stoljeće mučenika. Naša je dužnost otkriti te dragulje kršćanstva u prošlom stoljeću kako bi bili svjetlokaz kršćanskog svjedočenja i u naše vrijeme. Nova evangelizacija potrebuje takve svjedoke”, kazao je mons. Eterović, poručivši sudionicima skupa da je ključno poznavati istinu da bi nas istina oslobodila, a istina je Isus Krist.

Sudionicima skupa obratio se i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Odao je priznanje biskupu Mili Bogoviću za ovu inicijativu, dodavši da zajednička Komisija za hrvatski martirologij biskupskih konferencija Hrvatske i BiH ne želi zamijeniti ili nadomjestiti ono što treba učiniti država.

“Komisija BK ima pak specifičan zadatak. Mi polazimo s crkvene strane i odgovaramo na poziv koji je bl. Ivan Pavao II. pri kraju proteklog stoljeća uputio čitavoj Crkvi, da ne ostavi zaboravu spomen na mučenike. Blaženi papa je posebno isticao mučenike 20. stoljeća u kojem su posebno vladale ideologije zala: ideologija fašizma i ideologija komunizma”, rekao je kardinal te podsjetio kako je upravo to stoljeće obogatilo Crkvu mučenicima.

“Mučenici su svjedoci dobra i dok želimo izvući iz naše baštine te mučenike i predstaviti ih, mi zapravo dajemo primjere. Izdižemo primjere kako se dobrim pobjeđuje zlo, a upravo u tome je zadatak Crkve i doprinos Crkve humanizaciji čovječanstva”, poručio je kardinal. (ika / gk)

Opširno izvješće sa skupa čitajte u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 6. svibnja. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.