Dobre vile snimile spot za pjesmu Nek’ svira kaj


MALA 'BAJKA NA DLANU' U MAJSECOVOM MLINU

Dobre vile snimile spot za pjesmu Nek' svira kaj

U pitoresknom i mirnom zagorskom ambijentu,  uz šum vode mlinskog kotača Majsecovog mlina, odigravala se prava mala 'bajka na dlanu'.  Dok  se  sunčane zrake probijaju kroz odškrinute prozore stare zagorske hiže, u čijem potkrovlju su još sneni noćašnji gosti, s  obližnjeg proplanka dopire pjesama  Dobrih vila koja sve razbuđuje.   Dobre vile obitavaju već nekoliko stotina godina u kajkavskim krajevima i putuju s pjesmom čez Međimurje, Podravinu, Prigorje, Moslavinu, Turopolje  i Zagorje.   A sada su se trenutno nastanile u  Majsecovom mlinu i svojim pjesmama razgaljuju duše putnika namjernika i  gostiju koji posjećuju ovo seosko imanje.
Ovako započinje priča   spota za  pjesmu  'Nek' svira kaj' koju izvode  Dobre vile – Kristina Iveković, Nikolina Hižar i Majda Jelušić – kojima su se na snimanju pridružili i mladi glazbenici  Tamburaškog sastava Primus.  Pjesma koju u prvoj verziji izvodi snažni vokal Darija Došlića, dobila je novu dimenziju u ženskoj vokalnoj izvedbi. Novu obradu skladbe potpisuje Petar Varga, a digitalni mastering Vladimir Smiljanić.  Glazbu je napisao Davor Mirić, a ujedno je uz Ivanku Bičak koautor stihova.
Veselo i raspjevano društvo u Majsecovom mlinu ugostio je ljubazni domaćin, vrhunski  chef Marko Živaljić koji je ujedno i predsjednik Udruge kuhara Krapinsko-zagorske županije. I dok se u predvorju  orila pjesma, iz obližnje kuhinje restorana  širili su se mirisi zagorskih delicija  koje su spravljali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, donedavni krapinsko-zagorski župan i Branko Grčić, potpredsjednik vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Snimanje nekoliko zanimljivih kadrova spota  za pjesmu 'Nek' svira kaj' odvijalo se i u Starom selu Kumrovec u veselom društvu s članovima etno udruge Zipka, na bistričkom ringišpilu u dvorištu obitelji Šiltić te na farmi konja  vlasnika Božidara Jelenića u Slavetiću pokraj Jaske.
Scenarij  i režiju  spota potpisuje Ivanka Bičak, a u snimateljskoj ekipi sudjelovali su  Borna Hojsak, Stjepan Zebec i Stjepan Hanžek. Dobre vile nosile su kreacije  Vesne Leško , dok su  za make up zaslužne Martina Vinković i Vesna Gučin-Županić.  Za lepršave frizure pobrinule su se   Kristina Vrdoljak i Lidija Lukačin. Umjetnički nakit izradila je Petra Ptiček.
Nek' svira kaj ujedno je i naslovna pjesma istoimene emisije   o etno, tradicionalnoj i popularnoj narodnoj glazbi, običajima, tradiciji i kulturi kajkavskog podneblja, koja  sredinom studenog, u nedjeljnom poslijepodnevnom terminu započinje s emitiranjem novog ciklusa na TV PLUS-u i maxTV kanalu 822, te na još nekim regionalnim  tv postajama.  Autorica i urednica je Ivanka Bičak, izvršni producenti  Boris Zeljak i Kristina Iveković, a voditeljica  Majda Jelušić.
„I u novoj sezoni emisije gledatelji i svi ljubitelji kaja i kajkavske glazbe  moći će uživati uz glazbeni, i u drugim  zanimljivim sadržajima emisije: u rubrici Kaj retro –   urednik i voditelj rubrike Stjepan Zrinski, vodi nas u kajkavsku glazbenu prošlost,  Kajkavski potpuri donose nam nove  okuse,  mirise, boje i zvukove, dok u Razglednici    predstavljamo   turističke destinacije kajkavskog podneblja, a i gledatelji nam mogu slati svoje foto i video razglednice. Kaj se kuha?  donosi nam   nove   recepte  iz kajkavske kuhinje, a tu je i  kutak   za vinoljupce Uz vince i tamburice.  Nadolazeće festivale i manifestacije, kulturna događanja koja vrijedi posjetiti najavljujemo u rubrici Kaj ima?  Da dobrih   Gosti nigdar dosti   – gledatelji se mogu uvjeriti u istoimenoj rubrici.   Tu je  i Top lojtrica  koja  donosi  5 najpopularnijih kajkavskih pjesama (spotova) po izboru glazbenog urednika Borisa Zeljaka. Za gledatelje smo pripremili i nagradne igre te još neka iznenađenja u suradnji s našim medijskim partnerima“, istaknula je   urednica i scenaristica emisije Ivanka Bičak.

Tekst: Ivanka Bičak
Foto: Borna Hojsak