Dobranje: Biskup Jezerinac predvodio komemoraciju za žrtve partizana

Prema tradiciji koja već traje punih jedanaest godina na Uskrsni ponedjeljak 25. travnja održana je u Dobranjama u općini Cista Provo komemoracija u spomen na 136 nevinih žrtava koje su partizanske jedinice krajem svibnja 1944. godine ubili i bacili u jamu Podi kod Graba u Cetinskoj krajini.

Uz mnoštvo vjernika, rodbine i prijatelja nastradalih, misu u mjesnoj crkvi predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac, uz koncelebraciju brojnih svećenika iz svih imotskih župa.

U homiliji se biskup Jezerinac prisjetio nevinih žrtava, koje su pobijene u tijeku II. svjetskog rata, ali i brojnih žrtava poraća koje su stradale samo zato što su bili hrvatski domoljubi.

I danas smo svjedoci neviđenog svjetskog pravnog presedana, gdje se nevinim ljudima stavlja na teret ono što nisu učinili, a preko njih se sudi jednom cijelom narodu, kazao je biskup Jezerinac. No baš Uskrs i današnji Uskrsni ponedjeljak neka nam dade snagu i vrati povjerenje u pravdu, kojoj se svi zajedno nadamo, komentirao je biskup Jezerinac presudu hrvatskim generalima u Haagu.

Nakon mise biskup je izmolio molitvu odrješenja za žrtve na mjesnom groblju kod monumentalnog spomen obilježja.

Devedesetih godina protekloga stoljeća ekshumirani su u Dobranjama posmrtni ostaci nevinih žrtava, a potom 2000. godine i pokopani u zajedničku grobnicu na mjesnome groblju. Spomenik nevinim žrtvama postavljen je godine 2002. (ika / gk)