Đakovo: Cecilijanska večer u Bogoslovnom sjemeništu

 Pjevanjem svečane Večernje molitve članovi Mješovitog katedralnog zbora, Studentskog zbora KBF-a i Zbora Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu proslavili su u četvrtak 22. studenoga u sjemenišnoj kapeli Bezgrešne spomendan sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe.

Svečanu večernju predvodio je pomoćni biskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, čestitajući pjevačima taj dan i upućujući im riječi zahvalnosti za sav trud, rekavši kako su velik Božji dar mjesnoj Crkvi.

“Hvala za vaš dragocjeni doprinos liturgijskom životu naše nadbiskupijske zajednice, posebice vama, vjernicima laicima, koji imate svojih obveza, a koji redovito dolazite na pjevačke probe i redovito sudjelujete u liturgijskom životu ove zajednice. Bez vas je nezamisliva svečana liturgija, koja je izvorni vrhunac euharistije i života crkvene zajednice. Osim što pjevanjem hranite i produbljujete svoju vjeru, samom činjenicom da pjevate u zboru vi drugima svjedočite vlastitu vjeru i pobožnost. Izričem ovu vjerničku dimenziju u Godini vjere, kada posebnu važnost imaju oni koji su svjedoci, koji su poticaj i ohrabrenje svima ostalima koji su možda mlake vjere, da prodube vlastitu vjeru. U nadbiskupovo i svoje ime, kao i u ime mo Ivana Andrića i mo Vinka Sitarića, izričem vam zahvalnost”, rekao je biskup Hranić, potičući na kraju okupljene pjevače riječima: “Nemojte se umoriti!”

Druženje je nastavljeno i nakon Večernje, večerom u velikoj blagovaonici, gdje se u prigodnom govoru kod stola nazočnima obratio mo Sitarić, zahvalivši svim pjevačima.

Radost zbog zajedničke proslave iskazao je i rektor Sjemeništa, mr. Ivan Ćurić. “Drago mi je što kroz akademsku godinu puno puta budete isprepleteni u svojoj pjevačkoj službi u liturgiji u katedrali, sva tri zbora. Ističem zahvalnost svima vama za vaš trud, od onih koji vas predvode i animiraju, do vas koji odvajate svoje vrijeme i tako se žrtvujete. Vjerujem da u mnogim trenucima znate uživati u zajedničkom lijepom pjevanju i time zapravo izražavate da čovjek u svojoj naravi želi pjevati i kada to pjevanje ujedini, želi da to bude jako lijepo”, rekao je rektor. (ika / gk)