Četrnaest stoljeća hrvatske vjernosti Apostolskom prvaku

 

Središnje euharistijsko slavlje na Hrvatskom zahvalnom hodočašću u Rim, ispred pet tisuća hodočasnika Crkve u Hrvata, služio je u četvrtak 8. studenoga u Papinskoj bazilici sv. Petra u Vatikanu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u suslavlju s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, generalnim tajnikom Biskupske sinode u Rimu nadbiskupom Nikolom Eterovićem, petnaest biskupa i oko 250 svećenika.
 
Na grobu Apostolskoga prvaka sv. Petra kardinal Bozanić je u pozdravnoj riječi podsjetio da je prije 50 godina upravo u toj bazilici u to vrijeme zasjedao Drugi vatikanski koncil pod predsjedanjem bl. pape Ivana XXIII. “Te događaje, kojih se spominjemo, ovdje nekako dotičemo. Dotičemo ova mjesta gdje su toliki prije nas hodočastili”, napomenuo je kardinal.
 
Propovijedajući hodočasnicima Lijepe Naše nadbiskup Srakić je podsjetio kako su Petrovoj stolici došli u pohod da bi na “apostolskim pragovima” ispovjedili vjeru u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga.
 

Govoreći o djelu sv. Petra predsjednik HBK je istaknuo kako među onima koji doista vjeruju u Krista nema mjesta razilaženju u mišljenju glede temeljnih i nužnih načela. “Crkva koju je Krist sagradio na Petru, koja je remek-djelo Duha Svetoga, jednoga i ujedinjujućega, alergična je na podjele, na nutarnja osporavanja, na bujicu rastrganih i zavodljivih riječi, koje vode u opasnost da nadglasaju tihi i nepromjenjivi glas Učitelja”, napomenuo je propovjednik.
 
“I mi smo, draga braćo i sestre, kao što to čine i toliki hodočasnici iz cijeloga svijeta, došli u Rim 'vidjeti Petra', vidjeti svetog Petra, prvaka apostola, temelj Crkve, njezinu vidljivu glavu, Kristova Namjesnika u osobi sadašnjega Petrova nasljednika Benedikta XVI. Ovo je naše hodočašće u povodu 'Godine vjere', tijekom koje želimo obnoviti jasnu svijest o svojoj vjeri, oživjeti je, pročistiti, potvrditi, ispovjediti”, naglasio je đakovačko-osječki nadbiskup.
 
Govoreći o sv. Petru i Crkvi kao živoj stijeni iz koje izvire uvijek svjež izvor, dotaknuo se mons. Srakić i življenja u konfuznom vremenu: “Čini nam se da sudjelujemo u kulturalnoj praznini koju sve snažnije popunjava relativizam, u kojem čovjek prestaje tražiti istinu. Danas više nego ikada ljudsko biće ima potrebu jednoga uporišta koje će mu dati usmjerenje u sumnjama poteškoćama i izborima što ih postmoderni čovjek postavlja svaki dan. Za vjernika i svakoga čovjeka dobre volje smjer na tom putu pokazuje učiteljstvo Crkve, tj. papa i biskupi u zajedništvu s njime. Gospodinov Duh osigurava punu potporu onima koji imaju zadaću učvršćivati braću u vjeri.”
 
Propovjednik je podsjetio na hrabro i svjedočansko suočavanje pape Benedikta XVI. s izazovima našega vremena, ali i obranu vjerske slobode.
 
“Naš pohod Papi i Rimu nije turističko putovanje, nego prilika da razmotrimo značenje katoličke vjere u našem životu i Crkvi. Ovim se hodočašćem želimo obogatiti i s njega ponijeti duboke uspomene. Dok ovim hodočašćem želimo potvrditi i svoju tisućljetnu odanost Crkvi i Kristovom Namjesniku, istodobno želimo da svjedočanstvo našega vjerničkog života bude što vjerodostojnije”, istaknuo je nadbiskup Srakić prisjećajući se bl. Alojzija Stepinca i velikog prijatelja hrvatskog naroda bl. pape Ivana Pavla II.
 
“Zahvalni smo Bogu što s velikom i zahtjevnom zadaćom evangelizacije naš narod ne mora danas krenuti ispočetka, nego što može nastaviti 14-stoljetni navjestiteljski hod, naslanjajući se na živu duhovnu i kulturnu baštinu koja predstavlja snažno korijenje i dragocjeno uporište evangelizacijskim nastojanjima naših mjesnih Crkava i župnih zajednica”, zaključio je predsjednik HBK naznačujući kako život mnogih kršćana udaljen od crkvenoga života poziva na nove metode i pastoralno-katehetska nastojanja “u kojima se prepoznaje novi zanos osobne vjere nas svećenika, redovnika i redovnica te svih vjernika, obnovljeno iskustvo crkvenog zajedništva, radost bračnog i obiteljskog života te svjedočanstvo kršćanske odgovornosti i optimizma”.
 
Nakon pričesne molitve kardinal Bozanić pristupio je podnožju oltara, potom i svi ostali biskupi te su pred grobom sv. Petra molili Molitvu za obnovu dara vjere u zajedništvu Crkve.
 
“Vjera u Boga, vjernost Katoličkoj Crkvi, na čelu sa Svetim Ocem, privrženost kršćanskoj obitelji kao temeljnoj zajednici i Crkve i hrvatskog naroda. I sve to, draga braćo i sestre, pod zaštitom Presvete Bogorodice Marije i bl. Alojzija Stepinca”, sažeo je u zaključnoj riječi nadbiskup zagrebački, pozvavši hodočasnike da blagoslov iz Rima ponesu svojim domovima.
 
Misnom slavlju nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak zajedno s djelatnicima veleposlanstva. (glas koncila)