Čestitke Svetome Ocu za rođendan

Papa Benedikt XVI. danas slavi svoj 85. rođendan. Proslavit će ga kao “normalni radni dan”, najavio je Papin osobni tajnik Georg Gänswein. Među brojnim gostima na proslavu stiže i veliki broj čestitara iz Njemačke. Svoj dolazak najavili su predsjednik Njemačke biskupske konferencije nadbiskup Robert Zollitsch, biskupi iz svih sedam bavarskih (nad)biskupija te bavarski premijer Horst Seehofer. Georg Ratzinger, Papin brat, već u petak je stigao u Rim.

Benedikt XVI. kao Joseph Ratzinger rođen je 16. travnja 1927. u bavarskom Marktl am Innu. Dana 19. travnja 2005. izabran je za Papu, naslijedivši sada već blaženog Ivana Pavla II.

Među brojnim je čestitkama Svetome Ocu, Hrvatski program Vatikanskog radija izdvojio tek dio od mnogih pisama koje je talijanski katolički dnevnik Avvenire objavio u broju od 15. travnja, dan uoči Papina rođendana. U uredništvo spomenutog dnevnika stigle su brojne čestitke za Svetoga Oca, i to iz Italije, ali i iz inozemstva. Gledajući potpise, ima tu stručnjaka za masovne medije, nakladnika, povjesničara, parlamentaraca, redovnika i redovnica, liječnika, pjesnika, kritičara umjetnosti, odvjetnika i misionara.

“Svetosti … čudno mi zvuči tako Vas nazivati, jer ste Vi u našoj obitelji, za naše četvero djece 'djed Papa'”, napisala je talijanska novinarka Costanza Miriano. “Ne možete si zamisliti koliko puta dnevno, ovdje u Rimu, pogledam prema bazilici Svetoga Petra, postojanijoj jer ste Vi tamo kako biste štitili sveto boravište vjere, i dali nam sigurnost da sve ono u što vjerujemo nije plod naše mašte, nego možemo uložiti život u to”, napisala je Miriano. Prihvaćajući da dadete život za nas, svoju djecu i braću, preuzimajući na sebe udarce koji dolaze iz svijeta, napomenula je novinarka, i žena poput mene otkriva radost svojega posebnog poziva. Ni u jednom feminističkom geslu, ni u jednim feminističkim novinama, kao ni u jednom glasu ženskoga ponosa, nisam nikada čula riječi poput onih koje ste Vi uputili ženama, a koje obuhvaćaju našu pravu ljepotu, i govore nam istinu, napisala je novinarka.

Izdvojene su i riječi spisateljice Antonije Arslan koja je istaknula da se put ovoga Pape pokazao težak i pun trnja, te različitih napada, često počinjenih samo kao izgovor. Unatoč tomu, on nije izgubio zanos za Dobro i za Istinu; a ponajviše, nije izgubio dar jasnoga i toploga pisanja punoga snage. (ika / gk)