Blagoslovljena i otvorena zgrada Vikarijata u Osijeku

 Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić blagoslovio je i otvorio u četvrtak 22. studenoga zgradu Vikarijata u Osijeku. Ističući specifičnost Đakovačko-osječke nadbiskupije, koja nema sjedište u svom najvećem gradu, mons. Srakić je tijekom obreda blagoslova istaknuo da biskupija želi u Osijeku razviti razne oblike evangelizacije i produbljivanja vjere prema potrebama grada, čiji su građani izrazili želju da nadbiskupija sa svojim osnovnim djelovanjem bude što prisutnija u njemu.

Nakon obreda blagoslova, održanog ispred glavnog ulaza zgrade, u svečanoj dvorani uslijedilo je kratko izvješće mons. Srakića, pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića te dipl. arh. Srećka Lovrinčevića o svrsi i tijeku obnove Vikarijata.

Nadbiskup Srakić podsjetio je na povijesne razloge sjedišta nadbiskupije u Đakovu te naveo kako se prigodom pohoda pape Ivana Pavla II. Osijeku 2003. godine, za vožnje u papamobilu, papin tajnik, sadašnji kardinal Dziwisz, začudio saznavši da u Osijeku ne postoji viša crkvena struktura osim župa i dekanata. No, još iste godine pokrenuto je pitanje otvaranja prostora za cjelovitije pastoralno djelovanje.

Biskup Hranić predstavio je prostorne sadržaje zgrade Vikarijata ističući kako se zgrada sastoji od stambenog, administrativnog i pastoralnog dijela. Stambeni obuhvaća 10 apartmana za stanovanje svećenika i biskupa, 8 gostinjskih soba i kućna kapelica sa sakristijom. U administrativnom dijelu nalazi se područni ured Nadbiskupskog ordinarijata te 11 prostorija u kojima se nalaze nadbiskupijski Caritas i uredi za koje se smatralo da je dobro da budu prisutni u Osijeku.

Pastoralni dio, pojasnio je mons. Hranić, za sada raspolaže tek dijelom prostora te obuhvaća tri manje prostorije za rad u skupinama od 10-15 osoba, tri prostorije za susrete i rad u skupinama koje mogu poslužiti i kao predavaonice za skupine od 20-30 osoba, prostoriju za neformalne razgovore, diskusiju i druženja za članove Udruge katoličkih intelektualaca, sveučilišne nastavnike, prosvjetne djelatnike, liječnike i druge slične skupine.

Mons. Hranić najavio je kako će se u drugome dijelu sagraditi velika dvorana za predavanja s kapacitetom primanja 400 osoba, dvije manje dvorane za predavanja manjim skupinama i dvije ili tri prostorije za rad u manjim skupinama.

“S obzirom da je Osijek najveći grad na području Slavonije, nadbiskupije pa i čitave metropolije, tu djeluju brojni studenti, sveučilišni nastavnici, prosvjetni djelatnici te različite kulturne, socijalne, društvene ustanove, smatramo da ćemo ovim prostorima moći odgovoriti pastoralnim zahtjevima i potrebama grada kao što je Osijek”, rekao je mons. Hranić.

Zgrada novog Vikarijata nalazi se u neposrednoj blizini Rokove crkve u Strossmayerovoj ulici u Osijeku. Riječ je o zgradi nekadašnje Plućne bolnice koja je prenesena u vlasništvo nadbiskupije zamjenom imovine između države, Kliničke bolnice Osijek i nadbiskupije.

Kako je kazao nadbiskup Srakić, zgrada i prostor oko nje zahtijevali su temeljitu obnovu zbog dotrajalosti, ali i zbog neophodne prilagodbe budućoj namjeni objekta, te su investicije za obnovu zgrade Vikarijata iznosile 24 milijuna kuna, a za gradnju pokrajnje zgrade 4 milijuna kuna. U navedenim troškovima Osječko-baranjska županija sudjelovala je sa 1.450.000 kuna, iz državnog proračuna pristiglo je 3 milijuna kuna, a Grad Osijek dao je 400 tisuća kuna. Ostala sredstva podmirila je Đakovačko-osječka nadbiskupija, nadbiskupijski ekonomat i nadbiskupijska Ustanova za uzdržavanje klera.

Blagoslovu i otvorenju nazočili su i biskupi metropolije: požeški Antun Škvorčević i srijemski Đuro Gašparović, te predstavnici županijskih i gradskih vlasti, na čelu s županom Osječko-baranjske županije Vladimirom Šišljagićem i gradonačelnikom Grada Osijeka Krešimirom Bubalom. (ika / gk)

Uz područni ured Nadbiskupskog ordinarijata u zgradi novog Vikarijata je i 11 uredskih prostorija u kojima su smješteni Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, ured ravnatelja Caritasa i istodobno ravnatelja Vikarijata Ivice Rebića, Bračno i obiteljsko savjetovalište, podružnica Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije, podružnice Nadbiskupijskog pastoralnog centra i Katehetskog ureda te uredi koji djeluju u okviru Pastoralnog centra za pastorale posebnih skupina, a smješteni su u tri prostorije te će u njima djelovati uredi za pastoral: braka i obitelji, mladih, studenata, ministranata, bolesnika, osoba s invaliditetom, Ured za promicanje socijalnog nauka Crkve i Ured za vjernička društva (udruge i pokrete).