Blagdan sv. Antuna Padovanskog svečano proslavljen u župi Zabok

U Zaboku je svečano obilježen Blagdan Svetog Antuna Padovasnkog. Misu je predvoido zabočki župnik vlč. Marijan Culjak.

Župa Zabok ukupno broji sedam kapela sa kojima se ponosi te zahvaljuje svim ljudima dobre volje na aktivnom očuvanju sakralnih objekata na području svojih mjesta i zaziva na sve zagovore naših svetaca kao i naše župne zaštitnice svete Jelene Križarice.

Sjeverno od Zaboka u Grabrovcu, nalazi se skladna kapela Sv. Antuna Padovanskog. Kapela se spominje prvi puta g. 1676. kada joj je prizidano predvorje u koje je ugrađen zvonik u glavno pročelje. Dakle, ona je još ranije izgrađena. Uvrštena je u gotičke građevine. Kapela je obnavljana više puta. Neposredno nakon II. svjetskog rata, srušen je toranj. Uzroci nisu službeno otkriveni. Odmah nakon toga obavljena je sanacija grubim zidarskim radovima. Takvo stanje trajalo je sve do 1991. godine, kada je na inicijativu tadašnjeg župnika vlč. Ivana Vnučeca započeta obnova Kapele, koju je današnji župnik vlč. Marijan Culjak svesrdno nastavio.

U Kapeli se nalazi glavni oltar i propovjedaonica iz vremena historicizma. Glavni je oltar Sv. Antuna Padovanskog. Posebni detalji na slici Sv. Antuna Padovanskog jesu: na desnoj ruci mali dječak Isus, a u lijevoj ruci bijeli ljiljan. Bočni oltari su posvećeni sv. Mariji i sv. Florijanu.

Na kraju misnoga slavlja župnik je blagoslovio djecu i cvijeće, ljiljane koji su vjernici ponijeli sa sobom. Svojim aktivnim sudjelovanjem u čitanjima i pjevanjem u proslavu se uključioi zabočki župni zbor mladih.