Biti Isusovim učenikom postaje zarazno

Biskup porečki i pulski Ivan Milovan je na euharistijskom slavlju u pulskoj prvostolnici u subotu 26. studenoga polaganjem ruku i posvetnom molitvom zaredio za đakone trojicu kandidata iz pulskog sjemeništa Redemptoris Mater. Za đakone su zaređeni David Trujillo iz Ekvadora i Alberto Zornada iz Trsta za Vrhbosansku nadbiskupiju te Angelo Alomoto iz Ekvadora ta Tršćansku biskupiju. Na euharistiji su koncelebrirali umirovljeni biskup Antun Bogetić, poglavari sjemeništa i tridesetak svećenika.

Pulska katedrala bila je ispunjena rodbinom i gostima novoređenika kao i članovima neokatekumenskih zajednica u kojima se rodio poziv trojice kandidata.

Mons. Milovan je na početku homilije upitao što je te mlade ljude potaklo da ostave sve, svoje obitelji, svjetovnu karijeru i život i krenu za Kristom.

Objašnjenje nalazimo u današnjem evanđelju, jednoj od najsvježijih stranica u evanđelju sv. Ivana, rekao je biskup, istaknuvši da je upravo Ivan bio uvučen u Isusovu dramu koju nam prenosi preko svojega evanđelja. Vidi se, Isus nije nasilan, učenici ga polako “otkrivaju”, najprije radoznalost, zatim nezaboravan Isusov pogled, prva Isusova riječ: “Što tražite” a onda druga “Dođite i vidite”, a to “vidjeti” zapravo znači, reći će kasnije učenik Andrija: “Našli smo!” Našli smo Mesiju, Spasitelja, rekao je mons. Milovan i dao odgovor na pitanje s početka: “Biti s Kristom ispunjava potpuno čovjeka, biti Isusovim učenikom postaje zarazno, na taj način i mladi čovjek može danas u potpunoj slobodi ostaviti sve i krenuti za Kristom”, zaključio je biskup.

Na kraju je pročitana i čestitka kardinala Vinka Puljića u kojoj đakonima izražava dobrodošlicu u prezbiterij Vrhbosanske nadbiskupije, uz želju da se preko njihovog služenja slavi Bog u dušama onih kojima su ređenici pozvani nositi poruku spasenja.

Uime tršćanskog nadbiskupa mons. Giampaola Crepaldija čestitku je uputio rektor Sjemeništa u Trstu mons. Janez Oberstar, koji je zahvalio Gospodinu na daru neokatekumenskih zajednica u kojoj su đakoni prije svega otkrili bogatstvo svoga krštenja i preko toga otkrili svoj poziv unutar Tijela Kristova – svoje Crkve i stavili ga na raspolaganje čitavoj Crkvi kroz svoje misijsko djelovanje. (ika / gk)