Biskupi o pripremi za Papin dolazak u Hrvatsku

Redovno 42. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, na kojemu će se najviše pozornosti posvetiti onome što je dosad učinjeno i što još treba učiniti u pripremi za Papin dolazak u Hrvatsku, započelo je u utorak 29. ožujka u novoj zgradi HBK na zagrebačkom Ksaveru.

Najavljujući i ostale teme zasjedanja, predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić kazao je da će biskupi uputiti pismo vjernicima u povodu popisa stanovništva koji će se održati u travnju.

Biskupi će na zasjedanju razmotriti i dotjerani tekst pastoralnih smjernica za apostolat vjernika laika u Crkvi i društvu koje je priredilo Vijeće za laike HBK. Određeno vrijeme biskupi će posvetiti i izvještajima predsjednika Komisija, Vijeća i Odbora HBK.

Osvrnuvši se na događaje u proteklom razdoblju, nadbiskup Srakić je podsjetio na dva izvanredna zasjedanja na kojima je glavna tema bilo apostolsko putovanje pape Benedikta XVI. u Hrvatsku u povodu Nacionalnog susreta katoličkih obitelji. Održano je i zajedničko zasjedanje biskupa HBK i BK BiH na kojemu su razmatrani oblici suradnje na područjima od zajedničkog interesa.

Nadbiskup Srakić istaknuo je i da je od posljednjeg zasjedanja poludovršena zgrada HBK na Ksaveru koja je predstavljena na konferenciji za novinare, a u međuvremenu je održan i pastoralno-katehetski kolokvij kojemu su nazočni svećenici dali punu podršku i izrazili zadovoljstvo njegovim sadržajem.

Na zasjedanju uz članove HBK sudjeluju i apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari te predstavnici susjednih biskupskih konferencija.

Konferencija za novinare o temama i zaključcima ovoga zasjedanja bit će u četvrtak 31. ožujka u 12 sati u zgradi HBK na Ksaveru. (ika / gk)