Biskup Uzinić blagoslovio prostorije Udruge za Down sindrom

U petak 28. prosinca, na blagdan Nevine dječice, dubrovački biskup Mate Uzinić blagoslovio je u Dubrovniku prostorije Udruge za Down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Obraćajući se okupljenim roditeljima i djeci biskup je kazao da živimo, nažalost, u svijetu koji nema uvijek pozitivne osjećaje ni prema djeci ni prema odraslima, a da to pokazuje i blagdan Nevine dječice, kada se prisjećamo vlastodršca koji je pokušavajući ukloniti Boga, uklonio čovjeka, tj. nevinu dječicu. Istaknuo je da je Bog, premda je tada izbjegao smrt, ujedno “nastradao” jer je bio prisutan na poseban način upravo u toj dječici, što će pokazati i 30-ak godina kasnije kada će sve boli i patnje ponijeti na križu.
 
Biskup Uzinić je podsjetio okupljene da od tada imamo novu poruku koja može biti utješna i za roditelje djece s Down sindromom, a ta je poruka da nijedno dijete koje ima neku potrebu, osobito oni koji trpe, nije više samo nego je u njemu prisutan Bog.
 
“Ono što bih želio jest da danas, gledajući svoju djecu, u njihovim licima otkrijete lice Isusa Krista koji vas gleda, koji vas je vrlo obogatio, ali i koji ima potrebu da vi njemu pokažete da ga volite. Vi imate priliku koju drugi nemaju, da u svojoj djeci služite Kristu i da služeći Kristu služite čovječanstvu. Neka Gospodin koji je preobrazio ono što je besmisleno, a pogibelj betlehemske dječice to svakako jest, sve besmisleno prema našem ljudskom pogledu učini doista smislenim. Neka to bude ono što će i vama dati smisao i što će vam omogućiti da lakše živite sadašnjost kako biste sa svojom djecom živjeli već ovdje na zemlji bolju budućnost, a onda zajedno s njima bili dionici vječnosti. Jer, ono što se nama čini besmisleno, ako je usklađeno s njegovom voljom dobiva pravi smisao”, kazao je dubrovački biskup. (ika / gk)