Biskup Košić u rodnom Petrijancu proslavio 25. obljetnicu misništva

Sisački biskup Vlado Košić proslavio je u srijedu 28. srpnja 25. obljetnicu svoje mlade mise u crkvi Sv. Petra i Pavla u rodnoj župi u Petrijancu. Biskupovom srebrnomisničkom slavlju pridružilo se tridesetak svećenika Varaždinske i Sisačke biskupije, kao i svećenika biskupove generacije te brojni vjernici i biskupovi prijatelji.

Na početku misnog slavlja biskup Košić, nazvavši sve okupljene svojim prijateljima, posebno je pozdravio svoje roditelje i članove svoje obitelji te drage prijatelje koji su utkali svoje živote u njegovo dvadesetpetogodišnje služenje.

Prigodnu homiliju izrekao je Marinko Barbiš, upravitelj drevnog svetišta Majke Božje Goričke u Batomalju kraj Baške na otoku Krku. Tumačeći starozavjetni stih “Nauči nas dane naše brojiti, da steknemo mudro srce”, protumačio je okupljenim vjernicima razloge slavljenja ovakvih jubileja.

Na kraju misnog slavlja mladi biskupove rodne župe predvođeni župnikom Ivanom Sakačem upriličili su prigodni program te biskupu Košiću darovali “ceker” pun domaćih proizvoda kao zahvalu za sve što je učinio i za spomen na rodni kraj, ali i kako bi mu dali snage za sve ono što ga očekuje na putu koji je pred njim. Nakon mise biskupovom srebrnomisničkom slavlju oko obiteljskog stola pridružio se i varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Vlado Košić rođen je 20. svibnja 1959. godine u Varaždinu, a kršten desetak dana kasnije u crkvi Sv. Petra i Pavla u Petrijancu s krsnim imenom Vladimir Ivan. Odrastao je u Družbincu, gdje je završio osnovnu školu, a potom maturirao na Interdijecezanskoj srednjoj školi za spremanje svećenika u Zagrebu 1978. godine. Teologiju je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1985. diplomirao, te bio zaređen za prezbitera Zagrebačke nadbiskupije.

Pastoralno je djelovao u Zagrebačkoj nadbiskupiji kao kapelan u Karlovcu, odnosno Dubovcu i Zagrebu, te kao župnik Hrastovice i Petrinje u doba Domovinskog rata.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je u prosincu 1998. pomoćnim biskupom zagrebačkim, a 6. veljače iduće godine zaređen je za biskupa. Papa Benedikt XVI. 5. prosinca 2009. godine ponovno je uspostavio Sisačku biskupiju te imenovao Vladu Košića sisačkim biskupom.

Dio je to biskupove bogate životne priče, a o tome koliko su ponosni na njega i koliko ga cijene njegovi Petrijančani dovoljno govori podatak da je župna crkva Sv. Petra i Pavla u Petrijancu bila premala kako bi primila brojne okupljene koji su mu svojim dolaskom željeli odati počast i zahvalu na svemu što je učinio za njih, ali i vjernike diljem Hrvatske. (as / ika / gk)