Betlehem Orehovički

Božićni dani polako su iza nas te su stoga iza nas i neki od događaja vezanih uz ovogodišnji Betlehem Orehovički. To su dani kada cijelo mjesto kuca jednim srcem, srcem ljubavi i zajedništva.

Ovogodišnje scensko uprizorenje Isusovoga rođenja pripremalo je stotinjak ljudi, Angeljeka i njihovih prijatelja, a u svemu tome uživalo je više od petsto posjetitelja.

Pomno se je pazilo na svaki detalj i gotovo ništa nije prepušteno slučaju.  Uz štalicu bio je tor sa ovcama i janjadi, a po cijelom mjestu bila su raspoređena svratišta u kojima naravno za Josipa i Mariju mjesta nije bilo.  Uz vatru bili su pastiri.

Posebno svečan, bio je dolazak Careva glasnika i trojice kraljeva koji su stigli u kočijama vučenim konjskom zapregom i uz pratnju Limene glazbe i bakljonoša. Prvi koji su se došli pokloniti malenome Isusu bili su pastiri praćeni mnoštvom anđela, koji su svojom ljepotom zabijelili cijelo mjesto.

Uz glumce tu je bio i zbor koji je svojom pjesmom animirao cijeli prikaz. Ni malenoga Isusa nije predstavljala lutka već maleni Leonardo Božiček koji je nastavio tradiciju Gabrijela i Luke. Leonardo je  sedmomjesečni sin Jasmine i Ivice koji je dugogodišnji  član Angeljeka. To sve ukazuje na to da Angeljeki imaju svijetlu budućnost.

Nakon scenskog prikaza dio posjetitelja preselio se u dom DVD Brestovec Orehovički  gdje je predstavljen starinski način slavlja Božića. Uz domaćine za stol su sjeli i neki od prijatelja i sponzora Angeljeka.

Posebnu čar ovogodišnjem Betlehemu dala je i izvanredna sigurnost i pripremljenost djece. Gotovo svi glavni glumci bili su djeca osnovnoškolske dobi uz malu pomoć roditelja i starijih kolega.

Naravno, to  nije sve što su nam Angeljeki pripremili. Pred nama je izložba jaslica i angeljeka koja će biti otvorena 3. siječnja u OŠ Brestovec Orehovički i 10. Sabor Angeljeka i prijatelja koji će biti 7. siječnja također u OŠ Brestovec Oreh. Dođite i ugodno se zabavite.

Anica Herceg