Benedikt XVI. zaredio devetoricu novih prezbitera

Papa Benedikt XVI. zaredio je na Nedjelju Dobrog Pastira 29. travnja devetoricu novih prezbitera Rimske biskupije, među kojima su i pravnik, sudac i pilot.

U homiliji i u nedjeljnom nagovoru vjernicima na Trgu sv. Petra Papa je istaknuo da je euharistijska i žrtvena dimenzija nedjeljiva od one pastoralne.

Sveti Otac je podsjetio je da je bit svećeništva biti uvijek usko povezan s Kristom. To je, prema njegovim riječima, srž istine i spasenjska snaga od koje ovisi uspjeh svake djelatnosti. Dakako, nije riječ o učinkovitosti samo na psihološkom i društvenom području, već o životnoj plodnosti Božje nazočnosti na najdubljoj ljudskoj razini. Bez euharistije nema uspjeha ni propovijedanje, a ni bilo koje drugo djelovanje.

Benedikt XVI. smatra da je svećenik pozvan živjeti ono što je iskusio osobno i Isus, a to znači posvema se posvetiti propovijedanju i liječenju čovjekove duše i tijela od svih zala i na kraju sažeti sve na najvišu gestu dajući život za ljude. To je gesta, koja nalazi svoj sakramentalni izražaj u euharistiji, trajnoj uspomeni Isusova uskrsnuća, istaknuo je Papa.

Molimo za Crkvu, za svaku lokalnu zajednicu, da bude poput navodnjena vrta u kojem može nicati i dozrijevati sve sjemenje zvanja koje Bog obilno sije, pozvao je Papa. Molimo da posvuda njeguje taj vrt, u radosti što smo svi pozvani, u različitosti darova. Neka osobito obitelji budu prvo ozračje u kojem se “udiše” Božja ljubav, koja daje nutarnju snagu također usred životnih teškoća i kušnji, rekao je Papa prije molitve Kraljice neba na kojoj se okupilo četrdesetak tisuća hodočasnika. (ika / gk)