Apel policije – nemojte djeci davati pirotehniku

Policija je uputila apel građanima u povodu proslave Nove godine i upotrebe pirotehničkih sredstava. Poručuju – kako bi se izbjegle neželjene posljedice, nemojte djeci davati pirotehnička sredstva i čuvajte ih na njima nedostupnim mjestima. Prošle je godine teže ozlijeđeno 9 osoba, od kojih troje djece.

Djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi rabite. U svakom slučaju obvezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama. Najčešće ozljede kod neoprezne upotrebe pirotehničkih sredstava jesu ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive.

Stoga je uvijek bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće jer pri rukovanju oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe.

Konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća. Apeliramo: nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljajte vozilima, stoji u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova, uz poziv vozačima da se u prometu drže propisa i prilagode brzinu vremenskim uvjetima. hrt.hr