Advent u Mariji Bistrici 2014

Manifestacija Advent u Mariji Bistrici protekloga je vikenda donijela Dječji i vikend lončarstva.

U nedjelju je program počeo na središnjem bistričkom trgu uz svečanost paljenja druge adventske svijeće, koju su upalila djeca Dječjeg vrtića ''Pušlek'', koja su nastupila i u kratkom programu.

Nakon najmlađih, nastupio je Klaun Blento, a nakon njega koncert je održao Dječji zbor ''Kikići genijalci''. Nastupio je i folklorni ansambl ''Cvrgudan'' OŠ Ante Kovačića Zlatar.

Organizirana je i mala igra iznenađenja- djeca i lončarski proizvodi uz glazbeno druženje s Tomislavom Golubanom i Stjepanom Večkovićem, koji su predstavili nekoliko gotovo izumrlih instrumenata, a prezentirali su i popularne žveglice, odnosno ''tičeke''. I nedjelja je donijela druženje i fotografiranje sa sv. Nikolom, kao i lončarsku radionicu Majstora Tome Kovačića.

U Domu kulture na rasporedu je bio i Mali veliki srednji dječji koncert na kojem su nastupili: KUD-ovi ''Lovro Ježek'' i ''Laz'', učenici Osnovne škole i polaznici Glazbene škole Marija Bistrica.

Nedjeljni je program završio koncertom Boss banda na središnjem bistričkom trgu. Advent u Mariji Bistrici nastavlja se slijedećega vikenda a na rasporedu je Vikend drvenih dječjih igračaka.


 

Advent u Mariji Bistrici 2014

Općina Marija Bistrica i ove godine, četvrti puta zaredom, organizira Manifestaciju ''Advent u Mariji Bistrici''. Uz sad već tradicionalnu adventsku sajmenu ponudu, ovogodišnji program najbogatiji je do sada i donosi mnoštvo koncerata, ali i brojnih drugih događanja. Advent u Mariji Bistrici trajat će ove godine kroz sva četiri vikenda došašća, ali i vikend između Božića i Nove godine, a završit će spektakularnim dočekom u podne 31. prosinca uz Mejaše i Tihomira Kožinu sa bandom. I ove godine organizatori su istaknuli posebnosti bistričkog adventa, poput jedinstvenih zvukova zvonosvira, adventskog vrmara Bernarde Cesar, te radionica tradicijskih obrta, a tu su i noviteti poput najvećeg licitarskog srca umjetnice Petre Ptiček, uz kojeg će se posjetitelji moći fotografirati, izbora najbolje bistričke adventske fotografije kroz foto natječaj, Festival medenjaka i gvirca, te premijerne izvedbe  uprizorenja priče o crnom kipu MBB-e i njegovim čudesima ''Kinč osebujni'' u tehnici kazališta sjena.

Adventski su vikendi osmišljeni kao tematske cjeline. Tako je prvi vikend – Vikend duhovne glazbe i licitarskog srca. U subotu 29. studenog od 11.30 na rasporedu je svečano kićenje bora na središnjem bistričkom trgu uz program OŠ Marija Bistrica ''Pokaži što znaš'' i nastup skupine ''Šarene loptice''. U Bluesun hotelu Kaj od 13 sati na rasporedu je Pričaonica za djecu školske dobi Društva Naša djeca Konjščina. U nedjelju 30. studenog program počinje u 10 sati, a donosi na Trgu pape Ivana Pavla II. svečanost paljenja prve adventske svijeće, predstavljanje najvećeg licitarskog srca, te Koncert Renate Sabljak i Đanija Stipaničeva. U 13 sati nastupit će ''Zvijezde mira'' iz Oroslavja, a u 17 Kršćanski band ''Emanuel''. U četvrtak 4. prosinca, u 17 sati, u Bluesun hotelu Kaj na rasporedu je Umjetničko-edukativna večer “Barbara i poezija”, voditeljice pjesnikinje Barbare Bračun, a u organizaciji Udruge Sintoment. Advent u Mariji Bistrici nastavit će se Dječjim vikendom 6. i 7. prosinca, koji će donijeti uz druženje sa Sv. Nikolom, Kazalište za djecu, nastupe djece DV Pušlek, te KUD-ova Lovro Ježek i Laz, polaznika Glazbene škola Marija Bistrica, Klauna Blenta, Kikića genijalaca, Cvrgudana, Bojana Jambrošića, Šarenih loptica, Boss banda i El comba. U programu je i pretpremijera priče o čudesnim uslišanjima Majke Božje Bistričke, ''Kinč osebujni'', koju priprema Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici, te Krampus party u Bistrou Mladost. Treći je vikend nazvan Vikend drvenih dječjih igračaka, a donosi program u organizaciji Udruge Sintoment – Pšenično jutro u Mariji Bistrici i Lucija na trgu – performans s  učenicima na glavnom bistričkom trgu na temu tradicionalnih drvenih igračaka, radionica pečenja božićnih kolača u Bluesun hotelu Kja, zatim nastupe polaznika Glazbene škole Marija Bistrica, učenika OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, zbora Udruge umirovljenika Marija Bistrica ''Bistričko zvono'', još jednu izvedbu ''Kinča osebujnog'' te koncerte grupe Joy, Local Jazz Comba, Jurice Vugreka te tradicionalni Božićni humanitarni koncert ''Zagrljaj dobrote''

20. i 21. prosinca na rasporedu je vikend medenjaka i gvirca. U Bluesun hotelu Kaj na rasporedu su Božićna predstava i Pričaonica za djecu  vrtićke dobi, u Caffe baru Dioniz pjesnička večer, u Domu kulture Adventska radionica ''Kad se male ruke slože'' – Udruge mladih Marija Bistrica, u Općinskoj knjižnici i čitaonici Susret i predstavljanje knjige Jelene Radan, a na Trgu nastupi Limene glazbe KUD-a ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica, Puhačkog orkestra KUD-a ''Kaj'' Zlatar Bistrica, Folklorne sekcije i Vokalnog sastava KUD-a ''Gradine'', Polača, Ženskog zbora KUD-a ''Lovro Ježek'', ŽVG-e ''Kajda'', VS-e ''Arete'', ŽVS-a ''Kušlec'', Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a  ''Kaj''. Tu je i Festival medenjaka i gvirca, Igrokaz ''Bistrička bajka'', te natjecateljski show- pečenje medenjaka uz vrhunske kuhare Bluesun Hotela Kaj i poznate osobe. Vrhunac 4. vikenda je koncert ''Lada'' u Bazilici MBB-e. Do kraja ovogodišnje manifestacije Advent u Mariji Bistrici, na rasporedu su tradicionalni koncerti KUD-a ''Lovo Ježek'' 26. prosinca, i KUD-a Laz 27. prosinca, zatim nastup Klape ''Bistrica'' i Pjevačkog zbora KUD-a ''Laz'' 28. prosinca, a spektakularan završetak planiran je 31. prosinca uz Doček u podne, na središnjem bistričkom trgu. Za zabavu će biti zaduženi Mejaši te Tihomir Kožina & band. Radionice starih zanata na rasporedu su svaku subotu i nedjelju od 13 do 15 sati, a zvuci bistričkog zvonosvira sa adventskim melodijama mogu se čuti svake subote i nedjelje u 10:00 sati. Više informacija može se pronaći na www.info-marija-bistrica.hr, kao i na facebooku.