279. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba i Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu

Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u hrvatsko nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke ove će se godine održati u subotu i nedjelju, 11. i 12. rujna.
Za mlade koji će u subotu 11. rujna krenuti u Mariju Bistricu bit će organiziran hodočasnički vlak s odlaskom u 7,20 sati s Glavnog kolodvora u Zagrebu prema Konjščini.
Hodočasnički vlak zaustavit će se i na postajama: Vrapče,  Gajnice,  Zaprešić i Zabok gdje će se priključiti prijavljene zajednice mladih.
Mladi koji neće putovati vlakom i zajednice mladih iz različitih dijelova Nadbiskupije okupit će se u 9,15 sati na željezničkoj stanici u Konjščini odakle će se planinarskim putovima krenuti prema Mariji Bistrici, gdje se predviđa dolazak oko 13 sati.
Zbog velikog broja mladih koji se očekuju na ovom hodočašću potrebno je da župe prijave točan broj mladih najkasnije do utorka, 7. rujna u Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije (mladi@zg-nadbiskupija.hr) kako bismo se pobrinuli za smještaj (spava se u školi i šatorima).

Ovogodišnje 279. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Bože Bistričke u Mariju Bistricu održat će se od 11. do 13. rujna pod geslom „Vječnim si svjetlom obasjala svijet“.

Program:

Subota, 11. rujna
Hodočasnici-pješaci iz Zagreba prema Mariji Bistrici organizirano kreću u tri smjera:
1. Ispred zagrebačke katedrale preko Sljemena. Okupljanje i blagoslov hodočasnika u katedrali je u 5 sati. Ovom rutom će hodočastiti i pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško te će u 9 sati predvoditi misno slavlje na Sljemenu. Oni koji ne mogu krenuti od katedrale u 5 sati mogu se pridružiti hodočasnicima te krenuti sa Sljemena nakon misnog slavlja. Organizaciju ove rute vode planinari.
2. Od Sesveta preko Laza. Ova grupa hodočasnika misu slavi u Sesvetama, u župnoj crkvi Svih svetih koju će u 9 sati predvoditi o. Ljudevit Jeđud, dominikanac.
3. Iz Čučerja preko Laza. Misu u crkvi u Čučerju u 10,30 sati predvodi pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić.
Sve tri skupine hodočasnika susreću se u Mariji Bistrici kod kapele sv. Ladislava, odakle u 18,30 sati kreću hodočasničkom procesijom u svetište Majke Božje Bistričke. Procesiju koju predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić dočekat će u bazilici Majke Božje Bistričke rektor svetišta prečasni Zlatko Koren.
U 20 sati je Služba svjetla – hodočasnička procesija sa svijećama na Kalvariji – koju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
Nakon službe svjetla, u 21,30 sati, bit će prigodni koncert mladih, a potom u 23 sata euharistijsko slavlje i klanjanje u bazilici.

Nedjelja, 12. rujna
U prijepodnevnim satima vjernici organizirano dolaze autobusima ili osobnim automobilima u Mariju Bistricu.
U 9 sati bit će zajednička pobožnost križnog puta kojeg predvodi pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, a organiziraju ga mladi Zagrebačke nadbiskupije.
Od 10 do 11 sati – prilika za sakrament ispovijedi i osobnu pobožnost.
U 11 sati – zavjetna hodočasnička procesija od kapele „Ave Maria“ s likom Majke Božje Bistričke prema crkvi na otvorenom. Procesiju predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
U 11.30 sati – svečano euharistijsko slavlje predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
U 14 sati – euharistijsko klanjanje u bazilici Majke Božje Bistričke.
U 15 sati – zajednički oproštaj u bazilici Majke Božje Bistričke.

Ponedjeljak, 13. rujna
U 19 sati – u zagrebačkoj katedrali zahvalno euharistijsko slavlje i završetak 279. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba.

Zvonko Franc,
voditelj Tiskovnog ureda
 i glasnogovornik