13. obljetnica uspostave Požeške biskupije

U prigodi 13. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezinog prvog biskupa dr. Antuna Škvorčevića te treće obljetnice posvete obnovljene požeške katedrali Svete Terezije Avilske u njezinim prostorima služeno je u ponedjeljak 27. rujna svečano euharistijsko slavlje. Predvodio ga je biskup Škvorčević u koncelebraciji s generalnim vikarom Josipom Klarićem, katedralnim župnikom Ivicom Žuljevićem, prepoštom Stolnog kaptola sv. Petra Josipom Devčićem, kanonicima te drugim svećenicima i redovnicima.

Ističući kako se ovim slavljem slavi i obljetnica posvete oltara i katedrale, biskup je rekao: “Ni oltar ni crkve nisu izgrađeni kako bismo mi dosegli Boga. U našoj vjeri radi se o obrnutom procesu, On silazi k nama, živi i uskrsli Isus Krist snagom svoga duha obnavlja svoju žrtvu križa kojom svjedoči koliko je Bog za nas Bog. Tako se izgrađuje ona zgrada kojoj je ime Crkva. Ova zgrada je samo znak te Crkve. Braćo, Božja ste građevina, kaže sv. Pavao. Tko je ta Božja građevina? Svi mi zajedno, ali osobito kada se nađemo u crkvi zgradi, a u njoj Isus Krist slavi s nama i za nas žrtvu ljubavi s križa. Onda nastaje duhovni dinamizam blizine Boga i čovjeka u onoj ljubavi koja nas je voljela do kraja, do u smrt. Kada slavimo svetu misu nas zahvaća ono najbolje, Božja ljubav koja je iznad svega. Stoga danas želimo reći hvala Bogu. Hvala ti Isuse Kriste što si takav Bog i što smo tebi povjerovali, a ne nekom krivom Bogu”.

Dodao je da se tako, u zajedništvu s Isusom Krist, izgrađuje i Požeška biskupija. Ona nema drugog puta. Ona je na tom Isusovom putu. “Živi i uskrsli Isus Krist izgrađuje od nas zajedništvo vjere, nade i ljubavi u ovoj našoj mjesnoj Crkvi kao sastavni dio sveopće Crkve po svem svijetu koja traje već dvije tisuće godina. To je to čudesno djelo uskrsloga Isusa Krista koje neprestano traje u nama i s nama. Zahvaljujem Isusu Kristu zajedno s vama što je utemeljenjem Požeške biskupije započeo ostvarivati partikularnu Crkvu, odnosno djelić Crkve koja je kao i djelić Crkve cjelina. Naša požeška Crkva sastavni je dio Isusove Crkve koja živi po svem svijetu i ima sve što joj je potrebno da živi svoju crkvenost”, objasnio je biskup.

Upozorio je kako se u naše srce često uvlači sebičnost kao logika svakodnevnice koja diktira naše međuljudske odnose i na taj način ne živimo dostojanstvo djece Božje, Duha Svetoga u nama. To se može dogoditi i u crkvenim ljudima. Zato se uvijek iznova treba zapitati koliko je u meni prisutan Duh Sveti?

“Pokušavao sam minulih 13 godina osluškivati svoje srce, ali i ljude oko sebe. Nisam siguran jesam li bio dovoljno pribran, onoliko koliko je Bog od mene očekivao. Zato i danas zajedno s mnogima od vas molim Božje praštanje i milosrđe ako nismo znali biti onakvi kakvi je On očekivao da budemo. U tim osluškivanjima Božje blizine i čovjeka i onih naših situacija kakve imamo u ovom povijesnom trenutku pokatkad sam bio tužan što se na mnoge ljude nabacivalo crnilom i kamenjem, pa i na mene osobno. Međutim, shvatio sam da se Bog ponekad služi i zlom da nam pomogne da u poniznosti svoga srca živimo iskrenost savjesti i opredjeljenja pred njima i za njega, pokatkad ponižavani onim što nije istina i što nije dostojno ni pred ljudima ni pred Bogom. Želio bi se danas ohrabriti Božjom riječju i vašom vjerničkom potporom jer sam u ovih posljednjih 13 godina u mnogima od vas susreo veliku ljudsku pažnju i još veću vjerničku iskrenost kojom ste pristupali i biskupu i Crkvi te jedni drugima šireći pozitivne prostore Duha u kojima se osjetilo da nismo sami. S nama na putu je On, pobjednik nad zlom, živi uskrsli Isus Krist”, kazao je mons. Škvorčević.

Požeški je biskup zahvalio potom svoj braći svećenicima kao i vjernicima za sve što su činili tijekom 13 godina postojanja biskupije kao i svima onima koji u suradnji s Bogom otvaraju vrata budućnosti naše zemlje. Zamolio je da ih na tom putu prati Nebeska Majka, posebno Gospa voćinska, čija je godina nedavno započela u Požeškoj biskupiji. Na kraju misnog slavlja upućena je molitva za Požešku biskupiju. (ika / gk)