»Obitelj treba biti prva škola ljubavi, vjere i života«

Predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je za Nedjelju Caritasa, koja će se obilježiti 12. prosinca, poslanicu u kojoj poručuje da obitelj treba biti prva škola ljubavi, vjere i života; učenje prihvaćanja, praštanja i poštivanja drugih.

Kako će dijete odrasti u osobu koja zna voljeti i živjeti u obitelji ako to ne doživi u vlastitoj obitelji, pita biskup, ističući da djeca usvajaju u svoj život najviše ono što doživljavaju, a tek onda ono što čuju, što im se govori.

Biskup pri tome upozorava da je premalo vremena za smirenost, opuštenost, toplinu, ljubav obiteljskog doma. Roditelji su često u velikom sukobu i rascjepu između potreba svog posla, potreba svog djeteta te osobnih potreba. Poslodavci traže sve dulji rad, koji je teško odbiti ako želimo imati osigurana sredstva za život. Na kraju dana ili negdje usput premoreni očevi i majke 'odrađuju' i obveze koje imaju prema svojoj djeci, nerijetko ih viđajući tek prije spavanja.

“Nema više vremena, a čini se niti strpljenja, za odgoj kakav bismo željeli. Evo prostora za karitativno djelovanje poslodavaca i svih koji sudjeluju u odgoju mladih, od kojih očekujemo bolju i sretniju budućnost”, ističe biskup te poručuje da je Sveta Obitelj podnijela sve kušnje života jer je bila čvrsta, povezana, te nikada nije gubila nadu, ljubav, povjerenje u Božji plan za njih.

“Kao katolici, po krštenju smo uronjeni u život Crkve, a naše je pravo i obveza djelovanje u svijetu. Imamo dužnost zalagati se za vrijednosti obitelji, i to kršćanske obitelji, koju čine muškarac i žena, bračni drugovi, i njihova djeca. Naša je obveza dignuti glas protiv zlostavljanja i zanemarivanja prava slabijih – poglavito djece, žena i starijih osoba. Prirodno pravo roditelja je da sami odgajaju svoju djecu, a ne da to čine neki mediji, često iskrivljujući sliku o čovjeku, njegovu dostojanstvu i pozivu. Naša je dužnost da budemo aktivni članovi građanskog društva i da promičemo vrednote kojima nas uči vjera, naše je pravo da zahtijevamo uvođenje vrijednosnih elemenata u sustav obrazovanja naše djece”, poručuje biskup Mrzljak.

Primjećujući kako je kriza u gospodarstvu, kriza vrednota, u međuljudskim odnosima, u obitelji, biskup upozorava da se konzumerizam, koji se na poseban način osjeća u adventu, i individualizam sve više uvlače u sve pore društvenog života, a na osobit način putem raznih medija u obiteljski život.

Tako mediji, koji nam pružaju gotovo neograničene mogućnosti informiranja, obrazovanja, pa čak i društvenog rasta, često nameću sadržaje moralno dvojbenih obrazaca ponašanja i življenja, primjećuje biskup.

U poslanici biskup ističe da će se sredstva prikupljena na Nedjelju Caritasa usmjeriti u sve vrste potreba socijalno ugroženih pojedinaca i obitelji, kojima na osobit način pomažu župni, biskupijski i nacionalni Caritas. (ika / gk)