»Kada smo povezani s Bogom i s njegovim narodom, tada milost prolazi kroz nas«

Gospodinovo pomazanje je pomazanje za siromašne, zatvorenike, bolesne i za one koji su tužni i sami, istaknuo je papa Franjo slaveći na Veliki četvrtak 28. ožujka prije podne Misu posvete ulja u bazilici Sv. Petra.
 
Na misi koju je slavio zajedno s 1.600 kardinala, biskupa i svećenika koji žive i rade u Rimu, Sveti Otac je istaknuo da ljudi vole kada evanđelje koje svećenici propovijedaju dopire do njihova svakodnevnog života i prosvjetljuje granične situacije, periferije gdje je vjernički puk izloženiji nasrtajima onih koji bi mu htjeli oteti vjeru.
 
Kada smo povezani s Bogom i s njegovim narodom, tada milost prolazi kroz nas, tada smo svećenici, posrednici između Boga i ljudi, kazao je Papa, dodajući da onaj tko ne izlazi iz sebe da bude posrednik, malo po malo postaje menadžer. Kriza svećeničkog identiteta, uvjeren je papa Franjo, prijeti svima te se pridružuje krizi civilizacije. U suvremenom svijetu za svećenika vrijedi samo pomazanje, a ne služba, rekao je Papa tijekom prve Mise posvete ulja u svom pontifikatu s klerom Rimske biskupije u bazilici sv. Petra.
 
Sveti Otac je također upozorio da se Gospodina ne susreće u vlastitim iskustvima ili opetovanim samoispitivanjima. “Tečajevi samopomoći u životu mogu biti korisni, ali ako prelazimo s jednog tečaja na drugi, s jedne metode na drugu, to dovodi do toga da postajemo pelagijevci, da minimiziramo snagu milosti, koja postaje djelotvorna i raste u mjeri u kojoj mi sami s vjerom uspijevamo dati sebe sama i davati evanđelje drugima”, zaključio je Sveti Otac i pozvao svećenike da i ono malo pomazanja što ga imaju ponude onima koji ga nemaju nimalo. (ika / gk)