Župa Zabok hodočastila u herojski grad Vukovar

29. kolovoz 2009. 29. kolovoz 2009.

U 3,00 sati ujutro okupili smo se ispred župne crkve i uputili se za Vukovar naš grad heroj za vrijeme domovinskog rata.. Kada smo pristigli do našeg odredišta vidjeli smo koliko su Vukovarci podnjeli patnje za našu slobodu gledajući sve te strahote koje su se odvijale u tim ratnim danima pred očima UN-a i ostalih promatrača koji su tada boravili u našoj napaćenoj domovini.

Pred franjevačkom crkvom nas je dočekao gvardijan samostana fra Gordan Propadalo koji nas je upoznao sa svime onime što se događalo na tim područjima, kao i o povijesti samostana, grada Vukovara prije i danas.

Slavili smo svetu misu koju je predvodio naš župnik Marijan moleći za sve žrtve ratnih strahote koji su se odvijali u tom napaćenom gradu kao i za sve one koji su svoje živote položili za našu slobodu da bi mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Nakon mise smo pogledali kratki film o danima Vukovara za vrijeme rata koji su tada i danas, nama bili simboli herojstva i poštivanja koja će se urezati ne samo u povijest Hrvatske već i cijeloga svijeta, kako se brani domovina i kako usprkos stradavanjima i strahotama koje su prošli treba znati oprostiti i opraštati svima onima koji nam nanose bilo kakovo zlo i nepravdu.

Za sve ono što su vukovarci proživjeli svjedočio nam je i naš vodič Zlatko koji je s nama proboravio gotovo cijeli dan te nam pokušao približiti što su proživjeli, i kako su se svaki dan borili i strahovali za svoje živote. Vukovar je i tada a i danas živi znak boli koju su podnjeli , ali i snage kojom se izborio i pobijedio!

Zatim smo se uputili dalje do bolnice, prolazeći kroz još uvijek dijelom ruševne ali i obnovljene vukovarske ulice. U bolnici nam je voditeljica mjesta siječanja Nevenka izišla u susret i provela nas kroz bolničke podrume gdje su za svjedočanstvo postavljene figure bolesnika i bolničarki, oslikavajući ratne uvjete rada bolnice koja nas je posebno dirnula.

Poseban naglasak bi ovdje stavio na svoga radijskog kolegu Sinišu Glavaševića tog nepoznatog, a poznatog hrvatskog “sveca” čiji se glas za vrijeme domovinskog rata mogao često čuti na našim radijskim postajama i televiziji u izviješćima iz Vukovara a čije se ime moglo čuti u spomen sobi u bolnici, u pozadini na zvučnicima gdje su se izgovarala imena jednog po jednog ubijenog na Ovčari, njih 200, a kad smo se mi počeli moliti, izgovoreno je ime Siniša Glavašević!

Osobno mi je to bilo jako znakovito, kao da nas prati, kao da nam se javio! Znao sam da je s nama, da nas prati, čuva na ovom putu, možda se upravo on borio svojim hrabrim glasom s oblacima iznad nas. Siniša bili smo ti u Vukovaru!

Uputili smo se na Ovčaru, mjesto stradanja oko 200 nevinih žrtava. Izišli smo iz i prošetali do polja na kojem su mučki ubijeni i zakopani ranjenici iz bolnice. Upalili smo svijeće i pomolili se, te su se iza 12.00 sati začuli pucnjevi članova Kuburaškog društva « Grof Kulmer « te time odali počast svim poginulim braniteljima Domovinskoga rata.

Sa polja na kojem su pobijeni uputili smo se u hangare gdje su bili zatočeni i mučeni, a danas je napravljen spomen dom. Hangari su nam svojom mistikom i istinom koju svjedoče, približili svakog pojedinog od 200 pobijenih, ne kao broj, nego kao osobu, čovjeka, mladića koji je za svoju domovinu, za nas dao život.

Nakon spomen doma Ovčara uputili smo se na vukovarsko memorijalno groblje. Skupili smo se kod centralnog križa, gdje smo čuli što to groblje predstavlja zatim o križevima na groblju, od kojih svaki govori koji su kao znak žrtve koje su za nas dali mnogi branitelji i stradalnici sa ovog područja!

Nakon što smo se fotografirali, pomolili, obišli grobove junaka poput Blage i Roberta Zadro. Svratili smo usput i do križa na Dunavu, koji kao branik, svjetionik svjedoči pobjedu ljubavi, istine, pobjedu Vukovara te se malo odmorili i krenuli opet put Iloka.

POSJET ILOKU, FRANJEVAČKOJ CRKVI i SVETIŠTU SV. IVANA KAPISTRANA i ILOČKIM PODRUMIMA

O Iloku
Ilok, najistočnije naselje Republike Hrvatske, mjesto spoja istoka i zapada, skladno se izdiže iznad Dunava okruženo obroncima Fruške gore i prekrasnim vinogradima. Gradić je to duge povijesti, baštinik zanimljivih kulturnih suprotnosti utkanih u njegovu srednjovjekovnu jezgru, jednu od najvećih i urbanistički važnijih urbano-fortifikacijskih kompleksa sjeverne Hrvatske i Podunavlja.

Ali oduvijek i nadasve Ilok je dunavsko kraljevstvo vina koje svojim tramincem, kao i svim drugim sortama ovoga područja, osvaja kako tržište tako i većinu posjetitelja. Danas je Ilok gradić koji ponovno oživljava nakon ratnih zbivanja i progonstva, otvoren je za promjene te srdačno i spremno dočekuje sve svoje goste.. više na: http://www.turizamilok.hr

Darko Fiket