Žrtve Vukovara pozivaju nas na izgradnju i ljubav prema Domovini

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara euharistijsko slavlje na Memorijalnom groblju u Vukovaru predvodio je u nedjelju 18. studenoga apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico.

Suslavili su đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, vojni biskup u RH Juraj Jezerinac, biskupi požeški Antun Škvorčević, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, srijemski Đuro Gašparović, zagrebački pomoćni Mijo Gorski, đakovačko-osječki pomoćni Đuro Hranić, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis i njegov zamjenik mons. Fabijan Svalina te provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak.

Molitva za poginule čijom smo žrtvom stekli slobodu

Pozdravljajući okupljene vjernike, nadbiskup Srakić je naglasio kako je ovo okupljanje na molitvu za poginule branitelje i civile čijom smo žrtvom stekli slobodu.

“Sabrali smo se da zahvalimo Bogu na daru slobode, molitvom da se prosperitet naše domovine ostvaruje u slobodi, pravoj slobodi”, rekao je nadbiskup Srakić te upozorio kako je netko rekao da se najveća opasnost za slobodu ne sastoji u tome da dopustimo da nam je oduzmu, nego da je više ne razumijemo, tj. da ne znamo što ćemo s njome.

Ovaj naš skup, sveta misa znak je da smo mi doista svjesni što ćemo s tom slobodom i kako ćemo doista nju upotrijebiti na dobro svih naših građana drage nam Hrvatske, zaključio je.

Nuncij: Molite za predstavnike političkih i vojnih vlasti

Uvodeći u euharistijsko slavlje nuncij D'Errico je rekao kako ga u ovoj misi prate dvije misli. Na prvom mjestu žalosno sjećanje na tragediju koju je ljudskom logikom teško shvatiti, a još teže opravdati.

“Pozivam vas na molitvu za nevine žrtve onih koje su tragično stradale 18. studenog 1991., za njihove obitelji, za preživjele, kao i za one koji još i danas nisu kadri oprostiti i zaboraviti. Istodobno, pogled se usmjerava prema budućnosti i odnosima koje treba izgrađivati u novom političkom i društvenom kontekstu”, rekao je nuncij dodajući da su danas u Vukovar došli predstavnici najviših političkih i vojnih vlasti, diplomatski zbor i brojne druge javne osobe.

“Stoga vas pozivam da se posebno pomolite za njih i za sve ljude dobre volje koji se zalažu za budućnost, pravednost i mir za Hrvatsku i susjedne narode. Upravimo svoju molitvu Bogu gospodaru povijesti, knezu mironosnom, da nas i sve njih obasja neizmjernom svjetlošću, kako mržnje i rata ne bi više nikada bilo”, rekao je nuncij.

Bezdušno pobijeni jer su branili svoje

U homiliji je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak istaknuo kako bi svaki komadić prijeđenog puta kolone sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnoga groblja mogao ispričati svoje svjedočanstvo koje ljubomorno čuva od zaborava, koji se ponekad kao oblak nadvija nad našu domovinu i njenu borbu za samostalnost u našem Domovinskom ratu.

“Svako to svjedočanstvo ima svoje ljude, njihova imena i prezimena, njihove muke, stradanja, boli i krv koja je prolivena za našu slobodu. Njihova imena odzvanjaju u našem sjećanju i traže svoje mjesto na bijelim križevima koji naoko samo bezimeni stoje poredani, podsjećajući nas upravo na njih koji su u Vukovaru bezdušno pobijeni jer su branili svoje. Oni su pali od ruke jedne politike koja je htjela provesti nešto što je u sebi zlo, nešto što ne poštuje ni čovjeka, ni narode, niti poštuje ono što je sveto svakom čovjeku, a to je domovina”, upozorio je.

“Nije srpski narod taj koji je u Vukovaru ubio ljude, nego politika. I zato svakom čovjeku u Hrvatskoj, bez obzira na narodnost, svaka čast ako Hrvatsku ljubi i voli i ako je za Hrvatsku spreman dati sebe i svoj život. Zato je Vukovar mjesto velikoga stradanja, ali je Vukovar mjesto susreta, i to susreta i onoga što je teško, što je u našim srcima mučno, ali i onoga što je u našim srcima gordo i ponosno i zato gledamo bijele križeve na vukovarskom groblju koji svaki predstavlja jednog čovjeka. Za te ljude i za sve žrtve Domovinskog rata koji su stradali u Lijepoj našoj mi Bogu prikazujemo svetu misu”, kazao je mons. Huzjak.

Oprost i pomirba nisu jeftino manipuliranje osjećajima ljudi

Biskup je naglasio i kako se jedinstvo naroda i cijeloga društva može postići pomirbom koje nema bez oprosta, a oprost i pomirba nisu politički čin i jeftino manipuliranje osjećajima ljudi niti samo čin razuma. To je sazrijevanje čovjeka do uzdignuća na križ s kojega slušamo Spasitelja našega Isusa Krista koji govori “Oče oprosti im jer ne znaju što čine”, naglasio je propovjednik te podsjetio kako je to vjerničko prihvaćanje krivice drugoga i onda kad je ona učinjena svjesno i vlastite žrtve u svjetlu muke Isusove. No, uskrsnuće je mjesto gdje sve to dobiva svoj puni smisao i značenje. To je oslobađanje čovjeka iznutra od svake napasti mržnje i osvete, čišćenje pamćenja u kojem prošlost kako god ona teška bila dobila smisao u vjerničkom gledanju i pritjelovljenju muci Kristovoj.

Stoga je biskup Huzjak naglasio kako nam je i u ovom vremenu moliti, jer je čovjek preslab da se sam uputi prema oprostu, povjerenju i jedinstvu.

Vukovar nas poziva da izgrađujemo i ljubimo Domovinu

“Izgraditi i sačuvati Hrvatsku moći ćemo jedino svi zajedno uz Božju pomoć ne dopuštajući da nas itko dijeli, iskorištava i manipulira. Vukovar je znao stati hrabro na braniku svoje Hrvatske, znao je na oltar domovine prinijeti velik broj žrtva, i ne samo iz Vukovara, nego iz cijele Hrvatske. Znao je krvariti i čuvati dostojanstvo svoga naroda do kraja, do pada, ali i do uskrsnuća, jer to je cilj trpljenja i konačna točka ljudskoga života. On nas i danas gord i ponosit zove da nastavimo živjeti, da ako treba trpjeti, trpimo, ali svi zajedno s jasnim ciljem, jer to je poruka, to je krik Vukovara i danas, nakon dvadeset godina i ostat će poziv i krik dok god bude Hrvatske. Poslušajmo taj poziv Vukovara, nemojmo zatiskivati uši, nego nastojmo izgrađivati svoju Hrvatsku zanemarujući ono što je usko, osobno, ili nekakvi privatni interesi koji se žele nametnuti iznad interesa hrvatske domovine i naroda. Jedino na taj način možemo osigurati svoje pravo mjesto u zajednici europskih naroda kojoj odavno pripadamo a sada i formalno u nju ulazimo”, posvijestio je propovjednik.

U duhu Godine vjere biskup Huzjak je naglasio kako vjera otvara čovjeku putove duhovne izgradnje, zdravoga iskrenoga domoljublja i zauzetoga čovjekoljublja. Zato iskreni vjernik zna čuvati i braniti vlastito dostojanstvo, identitet čuvajući i braneći dostojanstvo i identitet drugoga.

“Molimo Boga da nam svima dade snage da u tom duhu živimo, da izgrađujemo i ljubimo dragu nam domovinu Hrvatsku, na što nas uvijek ponovno pozivaju žrtve Vukovara kao i sve žrtve pale za domovinu u Domovinskom ratu, na što nas u ovom trenutku na poseban način pozivaju naši hrabri generali Gotovina i Markač svojim herojskim primjerom”, rekao je na kraju homilije biskup Huzjak.

Prije blagoslova u ime svih vjernika grada Vukovara riječ zahvale izrekao je domaći župnik fra Ivica Jagodić. Misno slavlje pjevanjem su uveličali zborovi vukovarskih župa sv. Filipa i Jakova i sv. Josipa Radnika te zbor MIR iz Belišća. (ika / gk)