Zrin: Prvi puta nakon 70 godina slavljen župni blagdan

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Našašća Svetog Križa, u petak 3. svibnja, misno slavlje u Zrinu, na ostacima nekadašnje župne crkve, za sve stradale Zrinjane, kao i za dvojicu hrvatskih velikana i mučenika Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana.
 
U homiliji biskup Košić je poručio da nas kršćane otajstvo Isusove smrti na križu ispunjava sjajem. “Ono je najuzvišenije otajstvo koje možemo zamisliti. Bog sam, postavši čovjekom, na križu otkupio je nas. Isus, naš Spasitelj je na križu pobijedio, te iako izgleda da je poražen, križ je zapravo znak njegove pobjede. Zato slaveći Našašće Svetog Križa i mi se sami trebamo uputiti za križem, naći Kristov križ i dopustiti da on sjaji, da nas on vodi i da bude znak naše pobjede”, rekao je biskup te dodao da su sve nevolje, pa i stradanje Zrina, dio tog otajstva križa po kojemu i nama treba zasjati uskrsnuće i spasenje.
 
Sisački je biskup izrazio također nadu da je to misno slavlje na Zrinu novi početak jer do sada se samo obilježavalo stradanje.
 
“Sada smo se prvi puta, nakon točno 70 godina otkako se posljednji puta slavio, okupili na ovaj dan kada je župni blagdan župe Zrin, što budi nadu u ponovni život”, poručio je biskup.
 
Tom prigodom radni sastanak u Zrinu održali su članovi Zaklade za gradnju župne crkve Našašća Svetog Križa, pod predsjedanjem kancelara mons. Marka Cvitkušića. Razgovaralo se o dosad učinjenim koracima kako bi se započelo s projektom i preliminarnim radovima za izgradnju, te načinu kako što dostojnije obilježiti 70. godišnjicu tragedije u Zrinu, koja će biti u nedjelju 15. rujna ove godine. (sv, gk)