Životom biti primjer, poticaj i nadahnuće

“Dragi štovatelji sv. Ante, prijatelja Boga i ljudi, okupili smo se danas kako bismo Gospodinu rekli da ohrabreni njegovim duhom i primjerom sv. Ante želimo rasti kao ljudi i kao vjernici”, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uvodeći u misno slavlje i proslavu blagdana sv. Antuna Padovanskoga, u petak 13. lipnja u franjevačkom samostanu na Poljudu u Splitu.

Mnoštvo se vjernika najprije u tradicionalnoj procesiji uputilo oko samostana sv. Antuna, noseći njegov cvijećem okićeni kip, a zatim je u dvorištu samostana služena svečana misa, koju je pjesmom animirao mješoviti župni zbor. Mnoštvu okupljenih vjernika mons. Barišić govorio je o važnosti životnoga primjera za svakoga od nas.

“Tolikim generacijama sv. Ante, svetac čitavoga svijeta, svojim je životom bio primjer, poticaj i nadahnuće. Tako je i nama danas. No ne smijemo zaboraviti da je i sv. Ante u svom životu imao primjer u drugome te da je upravo zbog toga on sam postao nama primjer kao čovjek i kao krščanin”, kazao je nadbiskup te pojasnio kako je sv. Ante najprije pripadao jednoj religioznoj zajednici redovnika, ali u to doba pet franjevaca uputilo se misionariti u Maroko gdje su ih Arapi ubili.

Njihov primjer, život dati za evanđelje, toliko je djelovao na sv. Antu da je napustio svoju zajednicu i pošao u franjevce. “Njihov primjer ga je odredio. U njegovim spisima možemo čitati koliko vjeruje primjeru života. Zato se i mi danas trebamo zapitati što je naš život bez pozitivnog primjera drugih? Jesmo li svjesni koliko utječemo na živote drugih, i pozitivno i negativno? Nitko od nas nije samostalan niti savršen da ne treba drugoga. Ne možemo jedni bez drugih”, upozorio je nadbiskup.

Nadbiskup je posvijestio da je svaki pojedinac, u ulozi koju živi, na svoj način odgojitelj, no i da se danas često pogrešno odgaja. “Odgoj nam ne uspijeva jer odgajamo riječima, a riječi ne će nikoga uvjeriti, one su prazne, nisu duhovski jezik. Moramo odgajati primjerom, a mi često govorimo jedno, a živimo skroz drugo. Primjer privlači i mijenja”, istaknuo je nadbiskup i kazao kako nam je za to potrebna živa vjera protkana ljubavlju. Svjestan da to nije lako živjeti, podsjetio je da ni sv. Ante nije mogao sam i da zato u ruci drži Isusa. To puno govori o njegovoj povezanosti s Gospodinom i taj izvor sv. Antu je trajno natapao, osvjetljavao, motivirao i davao mu jakost koja je potrebna i nama da bi izdržali u raznim krizama ovoga svijeta i vremena. (ika / gk)