Završno slavlje Godine Gospe Voćinske

Tradicionalno hodočašće vjernika iz slavonsko-podravskih župa Požeške biskupije u nedjelju 4. rujna u svetište Gospe Voćinske ujedno je bilo završno slavlje Godine Gospe Voćinske.

Brojni su vjernici pješaci, kao i svake godine, u svetište počeli stizati još večer uoči slavlja, a neki tijekom noći i u ranim jutarnjim i dopodnevnim satima. Prije svečanog misnog slavlja koje je ove godine predvodio predsjednik Odbora za gradnju voćinske crkve mons. Josip Devčić održan je duhovno-molitveni program u kojem su se pjevale i stare hodočasničke pjesme slavonske Podravine.

Nakon pozdrava rektora svetišta Mladena Štivina pročitana je poruka vjernicima biskupa Antuna Škvorčevića koji toga dana nije mogao biti u Voćinu jer je sudjelovao na slavlju 600. obljetnice čuda Isusove Predragocjene Krvi u Ludbregu.

Biskup Škvorčević je u poruci potaknuo vjernike da preporuče Isusovoj Majci svoje osobne nevolje. “Molite i na zajedničke nakane: da u našim obiteljima pobijedi ljubav te one budu suradnice života, da nam Bog daruje dobrih i svetih svećenika i redovnika, da u našoj domovini ne prevlada sebičnost, podjela, nesloga i sve veće osiromašenje”, napisao je požeški biskup.

“Upravo danas i ovdje želimo zamoliti našu Gospu Voćinsku da nas ohrabri kako bismo s više ozbiljnosti i odgovornosti vršili svoje poslanje roditelja, muža i žene te tako obnovili hramove Božje ljubavi u svima nama, kao što je i ovaj hram obnovljen iz pepela i mržnje snagom ljubavi. Svaki hodočasnik ovdje može osjetiti kako ga Gospa voli i brani jer čuje one Isusove riječi: 'Evo ti majke'. A onaj koga Marija štiti i brani ne može se izgubiti ni propasti. Stoga Crkva preporučuje molitvu za grešnike i nebrojeno puta svi mi molimo Majku Božju za nas grešnike. Ako je Isus obećao da će biti uslišana molitva za što mu drago, koliko će više biti uslišana molitva za ozdravljenje svih njezinih bolesnih sinova”, istaknuo je u homiliji mons. Devčić.

Slavlje je završilo svečanom procesijom, molitvama i pjesmom Gospi Voćinskoj čija je slika vraćena u župnu i svetišnu crkvu u kapelicu Gospe Voćinske. (ika / gk)