Završio je pontifikat Benedikta XVI.

 Završio je pontifikat Benedikta XVI. Na temelju izjave koju je Papa dao 11. veljače na redovitom konzistoriju, u četvrtak 28. veljače u 20 sati Sveti je Otac završio svoju papinsku službu.

Po dolasku u Castel Gandolfo Papa se s prozora ljetnikovca kratko obratio okupljenom mnoštvu i udijelio im svoj apostolski blagoslov, posljednji put kao Papa.

Papu je ondje dočekalo 10.000 vjernika koji su izvikivali njegovo ime. Trgom su se vijorile žuto-bijele zastavice, hodočasnici su visoko dizali transparente: “Hvala Benedikte, uz tebe smo”, dok su predstavnici Fokolarinskog pokreta razvili veliki transparent na kojem je pisala samo jedna riječ: “Hvala”.

Kada se Papa pojavio na loži u 17,35 sati, vjernici su ga pozdravili burnim pljeskom i uzvicima oduševljenja.

“Dragi prijatelji”, rekao je Papa, “sretan sam što sam s vama, okružen ljepotom stvorenog svijeta i vašom simpatijom koja me raduje. Hvala za vaše prijateljstvo i vašu ljubav”.

Kao što znate, rekao je Papa u obraćanju koje je trajalo manje od pet minuta, “nisam više papa, bit ću Rimski prvosvećenik do 20 sati večeras, i više to neću biti”.

Ja sam, kazao je Sveti Otac, “samo hodočasnik koji započinje posljednju etapu ovozemaljskog putovanja, ali želim i nadalje svojim srcem, ljubavlju, molitvom, svim svojim duhovnim snagama raditi za zajedničko dobro i za dobro Crkve i čovječanstva. I osjećam da me u tome snažno podupire vaše prijateljstvo i vaša ljubav”.

“Idemo dalje za opće dobro Crkve i svijeta. Hvala, laku noć”, pozdravio je na kraju papa Benedikt XVI.

U 20 sati, kad je završio pontifikat Benedikta XVI., švicarska garda zatvorila je simbolički ulaz u ljetnikovac. Od toga trenutka Joseph Ratzinter je umirovljeni rimski prvosvećenik, Papa emeritus.

Papa će u Castel Gandolfu boraviti iduća dva mjeseca, dok se ne uredi njegova buduća rezidencija u Vatikanu, u nekadašnjem samostanu u kojem su godinama živjele redovnice strogih klauzurnih redova, klarise i benediktinke. Papinski apartman bit će zapečaćen sve dok se ne izabere novi nasljednik svetog Petra. (ika / radio vatikan / gk)