Završili 46. Dani kajkavske riječi

44. Festivalom dječje kajkavske popevke završili su Dani kajkavske riječi u Zlataru.

Tradicija ove priredbe zadržana je zahvaljujući brojnim generacijama učenika i učitelja osnovnih škola kajkavskog govornog područja, koji s velikom ljubavlju čuvaju kajkavsku riječ, kroz stih i glazbu.

Ovogodišnje mlade skladatelje, njihove mentore i predstavnike škola, te uzvanike i brojne domaće posjetitelje u dvorani zlatarske osnovne škole, pozdravila je u ime pokrovitelja, Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te Krapinsko-zagorske županije, saborska zastupnica Dunja Špoljar. “Kaj oduvijek, sve do danas, odzvanja na mjestima gdje oštre suprotnosti, u burnom srazu, iznenade neodoljivom ljepotom. Blagi, zeleni bregi kriju jedinstvenu ustaničku prošlost. Skromne zagorske klijeti, oči u oči s velebnim zagorskim dvorcima. Zagorske toplice pod istim nebom kojim lete zmajari, spretni sportaši, spuštajući se s vrhova Strahinjčice, Ivančice, Medvednice, možda Samoborskog gorja. Purice i mlinci u elitnim restoranima i hotelima. Ali ništa od toga ne bi bilo i ništa ne bi bilo važno da nije svih vas, kajkavaca i kajkavki i zato vam se danas od srca želim zahvaliti. Posebno djeci i učiteljima, što promičete tradiciju koja sadrži u sebi i inat, i znoj i marljivost, okrenost i upornost”, rekla je prilikom pozdravnih riječi Dunja Špoljar.

U pratnji Tamburaškog orkestra HRT-a, pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, izvedene su 22 skladbe, koje su uglazbili učenici na stihove s prošlogodišnjeg Zbora malih pjesnika. Najbolji su i ove godine nagrađeni. Treću nagradu dobili su učenici OŠ Ksavera Šandora Đalskog iz Donje Zeline, pod vodstvom Mateje Petrić, za skladbu “Ftiček”, na tekst Patricije Matušin. Aranžman je napravio Siniša Leopold, a otpjevali Antonio Horvat i Petar Došen. Drugu nagradu dobili su učenici OŠ Dragutina Domjanića iz Svetog Ivana Zeline, pod vodstvom Snježane Krivak, za popevku “Moja hiža”, za koju je aranžman napravio Dubravko Češnjak, za tekst je zaslužan Danijel Habunek, a izvele su je Noemi Majta i Ivana Mrvčić, koje su nagrađene i za najbolju izvedbu. Prva nagrada pripala je učenicima OŠ Ante Kovačića iz Zlatara, pod vodstvom prof. Josipe Hopek, za popevku “Zavičajna zemla”, na tekst Kristine Kranjčec. Za aranžman je bio zadužen Vice Zirdum, a izveli su je Dora Martinuš, Martin Žučko i Ana Varga.

Na Festivalu je, u pauzi prebrojavanja glasova žirija, u kojem su ove godine bili prof. Sanja Drakulić, Manda Sviben i Jurica Vugrek, predstavljen izbor stihova sa ovogodišnjeg Zbora malih pjesnika, a Tamburaški orkestar HRT-a i ove je godine oduševio publiku glazbenim intermezzom.

slika
slika
28.09.2015. (14:20)