Završeni dani mučeništva Miroslava Bulešića

Budući nas blaženik sve poziva na opraštanje

 Brojni vjernici iz svih krajeva Istre hodočastili su u nedjelju 25. kolovoza u Lanišće na završni dan proslave Dana mučeništva Miroslava Bulešića.

Svečano misno slavlje započelo je u 11 sati u župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, a predvodio ga je porečki i pulski biskup Dražen Kutleša u zajedništvu s mnogim istarskim svećenicima.

Lanišćani su sve okupljene pozdravili zapjevavši tradicionalnim laniškim pjevanjem: “Slava Bogu na visini i mir ljuden dobre volje!”.

U propovijedi je biskup Kutleša rekao da se nalaze na mjestu na kojem je prije 66 godina ubijen mladi svećenik Miroslav Bulešić koji nas sve poziva na opraštanje.

Iako je sluga Božji bio proganjan i od fašista i nacista i ubijen od komunista, on je izričito u svom dnevniku zapisao kako ne želi nikakve osvete i kako svima oprašta, istaknuo je mons. Kutleša.

Bulešić je, kazao je biskup, svojom spremnošću na opraštanje pokazao nasljedovanje Krista upravo u trenucima progonstva. Crkva je oduvijek bila proganjana i bit će do kraja vremena, ali ona unatoč progonima uvijek govori što je dobro a što zlo. Kada Crkva ne bi ukazivala na ono što je dobro, zakazala bi u svome prvotnom poslanju.

Mons. Kutleša je također primijetio da je dolazak vjernika na slavlje znak štovanja budućeg blaženika i pokazatelj spremnosti da se prizna poštene ljude koji govore i čine dobro.

Nakon mise uslijedio je igrokaz “Oče budi volja tvoja” koji je napisao sluga Božji Ivo Peran, a koji je prikazao životni put Miroslava Bulešića. Dirljivi trenutak prikazan u igrokazu bio je susret Miroslava Bulešića i starca Ivana Grabca-Zvanuca, kojemu je na dan “krvave krizme”, nakon što je bio ranjen od napadača, Miro poljubio rane, samo nekoliko trenutaka prije nego će i sam biti ubijen.

Završni dio igrokaza upriličen je ispred župne crkve, pokraj novopostavljene biste u čast Miroslava Bulešića, koju je izradio akademski kipar Tomislav Kršnjavi, a biskup Kutleša blagoslovio.

Nakon ručka kojim su stanovnici Lanišća počastili sve nazočne vjernike i svećenike, program je završio u popodnevnim satima svečanom laniškom večernjom i pjesmom “Tebe Boga hvalimo”. (uzjppb / gk)