Završen susret hrvatske katoličke mladeži u Livnu


Mladi trebaju graditi sretniju budućnost

Izražavamo spremnost oduprijeti se nasrtljivosti diktature relativizma svjesno i odvažno svjedočiti kršćanska načela u svakodnevnom životu, te tako postojano koračati putovima mira i dobra, dio je izjave mladih katolika koji su se ovog vikenda okupili na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Livnu.

Mladi u poruci također ističu kako će odlučno braniti i zauzimati se za dostojanstvo svakog ljudskog života, za njegovu svetost i nepovredivost njegovih temeljnih prava, kao i za svetost kršćanskog braka i obitelji.

“Izražavamo svoju želju i zahtjev svima koji nose društvenu ili političku odgovornost u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj da nama i svim našim vršnjacima omoguće dostatne uvjete za obrazovanje i osiguraju zaposlenje, kako bismo mogli što učinkovitije doprinositi duhovnoj obnovi i materijalnoj izgradnji naše Domovine“, ističe se u poruci.

Na svečanom misnom slavlju u Livnu u subotu se okupilo 15 tisuća mladih katolika, a misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji s drugim domaćim i hrvatskim biskupima i svećenicima.

U prigodnoj propovijedi banjalučki biskup Franjo Komarica pozvao je mlade da ne žive samo za sebe, već i za druge, u zajedništvu s drugima, u prijateljstvu, u braku, u obitelji.

Samo u otvorenosti prema drugome i drugačijem mi doživljavamo istinsku slobodu Božjeg djeteta. U izolaciji, u samoći, čovjek nije slobodan, nego je zarobljen u svojoj nesigurnosti u svome strahu, a što ga lako potiče na agresivnost, odbojnost. U takvoj situaciji čovjek samac lako postane žrtvom raznih manipulacija od strane nedobronamjernih ljudi, koji radi svojih sebičnih i kratkoročnih, često duboko nehumanih interesa, nastoje porobiti i unesrećiti što veći broj poglavito mladih ljudi, primijetio je banjalučki biskup.

Komarica se osvrnuo i na financijsku krizu koja je, kako je rekao, skinula masku s ideologije liberalnog kapitalizma. “Zato će i taj liberalni, kruti kapitalizam pasti i propasti – slično kao što se desilo i s padom komunizma“, rekao je biskup.

Očekuje se s pravom od vas, mladih katoličkih intelektualaca da na vrijeme shvatite neminovnost toga razobličavanja i da vam zato jedino preostaje okrenuti se odlučnije Bogu, Kristu, upoznati ga što temeljitije, uzljubiti ga što žarče i staviti mu se na raspolaganje da on s vama, kao svojim vjerodostojnim suradnicima izgrađuje sretniju budućnost svoje Crkve, svoga naroda i svih ljudi dobre volje u našim domovinama, rekao je u svojoj homiliji biskup Komarica.

Križ života (hc)