Završen 1st Zagreb International Blues Festival


Popodnevni subotnji pljusak poigravao se s osjećajima posjetitelja namjernika i živcima organizatora Festivala, no jedino što je na kraju nakapalo i zadržalo se bilo je puno dvorište  ljubitelja bluesa koji su, osim zadovoljstva prisustvovanja zadnjem danu povijesnog, 1st Zagreb International Blues Festivala, dobili vrhunsku desetosatnu glazbenu terapiju na tri pozornice, s naglaskom na lekciju iz pozitivnog stava koju je održala Candye Kane.

 Američka blues diva moćnog glasa i stava te markantne pojave, kojoj je leđa čuvao opaki bend (spomenimo samo famoznu Lauru Chavez na gitari), pucala je po publici iz svog svojeg oružja i nevjerojatnom vještinom pogađala centar za zadovoljstvo u mozgu svakoga ponaosob. Rezultati su bili vidljivi već nakon prve pjesme i nekoliko riječi te otkačene, šarmantne dame koju život nije mazio, ali kad god bi je kamenom, ona bi njega pjesmom i još pozitivnijim stavom. Stavom i vibracijama gitare zaliječila se nakon teške bolesti, a glasom i energijom rasplesala zagrebačku publiku, pjesmama pretežno sa svog posljednjeg albuma ''Superhero'' za koji je na 2010 National Blues Foundation nagradama bila nominirana u čak tri kategorije.
    Napuštajući prvi put pozornicu, Candye je čestitala publici na tome što podupire nastupe ''živih izvođača uživo'' te Festivalu poželjela još mnogo, mnogo ljeta i više ženskih izvođača; napuštajući pozornicu drugi puta svima je poželjela višestruke orgazme i odjurila na potpisivanje CD-ova i druženje s fanovima koji su dobili uputnicu za odjel: „Močvara, unutrašnjost“ gdje su terapeutske aktivnosti nastavili pod stručnim vodstvom Šinobusa, Dudlaša, i konačno The Shoutin' Torpedosa.
    Važno je napomenuti i to kako nema nuspojava jer su do Candy Kane Benda, umjesto izmjenične struje, publici domišljato naizmjence puštani izvođači na akustičnu i električnu vanjsku pozornicu. Na akustičnoj su redom nastupili Tomislav Goluban, Two for Blues, Ivan Vragolovich i Nuna Du, a na električnoj Ben Dover, Dudo Vorih Blues Band, Blues of Taste, Carl Reuter & The Harpoon's te Picksiebner. Cijelom dužinom festivala, posjetitelje su kroz program vodili prvi dobitnik Porina u blues kategoriji Tomislav Goluban i atraktivna Bojana Klepač. 
    S obzirom na fenomenalnu atmosferu i sjajne rekacije prisutnih, novorođenom Zagreb International Blues Festivalu, nakon ovakvog starta, smiješi se duga i blistava karijera. Živio!

Siniša Bizović