Žarko Miholić i dalje na čelu LAG-a Zeleni bregi

U srijedu 2 ožujka u Oroslavju je održana redovna izborna skupština LAG-a ”Zeleni bregi”, kojeg čine čak 22 jedinice lokalne samouprave, uz 18 iz KZŽ-e i 4 iz Zagrebačke županije. Posljednji su se krajem prošle godine pridružili Sveti Ivan Zelina i Bedenica, a prema broju jedinica lokalne samouprave, ovo je daleko najveći LAG u Hrvatskoj. Na skupštini je prezentirana Lokalna razvojna strategije LAG-a za programsko razdoblje 2014.-2020., koju je izradila konzultantska tvrtka Uljanik iz Petrinje. Strategija na 75 stranica donosi osnovne smjernice razvoja LAG-a, kao i bazu projekata koje je moguće kroz razne mjere, uglavnom ruralnog razvoja prijavljivati na Fondove Europske unije. Do 2020. godine prema sadašnjim projekcijama moguće je povući i preko milijun eura, no postoje naznake da bi taj iznos mogao biti i veći. Strategija je i prihvaćena, uz dodatak da se i dalje mogu poslati određene sugestije i prijedlozi, a kako se ne bi sazivala još jedna skupština Upravni odbor je ovlašten da eventualne sugestije uvrsti u strategiju.

Načelnik Stubičkih Toplica Vladimir Bosnar glasao je protiv i to obrazložio, po njemu prevelikom cijenom strategije koja košta 140 tisuća kuna. No, predsjednik Žarko Miholić podsjetio je da je ova ponuda prihvaćena na Upravnom odboru LAG-a, kao najbolja, a da su se druge kretale i do 220 tisuća kuna. Prihvaćeno je i izvješća o dosadašnjem radu LAG-a i o financijama, koje je ukratko usmeno podnio predsjednik Žarko Miholić, podsjetivši na širenje LAG-a, otvaranja 3 ureda – u Oroslavju, Krapini i Mariji Bistrici i zapošljavanje 7 mladih stručnih ljudi. Napomenuo je da na računu ima preko 180 tisuća kuna, pa će strategija biti plaćena jednokratno. Iako je u prošlim godinama bilo određenih problema oko plaćanje članarina od strane JLS, koja iznosi 15 tisuća kuna godišnje, početkom ove godine gotovo sve jedinice su članarinu i platile. Na skupštini je ujedno i prezentirana odluka Upravnog odbora o visini članarine za članove iz drugih sektora, pa će tako OPG-ovi, obrti i udruge plaćati članarinu 100 kn, a javne ustanove, turističke zajednice i d.o.o. tvrtke 200 kn godišnje. Bosnar je i tu imao prigovor, smatrajući da 100 i 200 kn nisu simbolične članarine, a trebale bi biti, no u tom je stavu ostao usamljen.

U izbornom dijelu skupštine jednoglasno su produženi mandati još 2 godine Miholiću kao predsjedniku, te njegovim zamjenicima, gradonačelnicima Donje Stubice Juraju Srebačiću i Oroslavja Ivanu Tuđi. Također i Upravni odbor od 17 članova je ostao nepromijenjen, a čine ga po jedan predstavnik JLS-e, članica LAG-a. Nadzorni odbor je do sada imao tri člana, a sada je proširen na pet članova, a čine ga predstavnici onih općina i gradova, koji nemaju predstavnike u Upravnom odboru. Inače, na ovoj je skupštini i Statut pretrpio manje promjene, pa će od sada i predsjedniku, zamjenicima, te Upravnom i Nadzornom odboru mandat trajati 4 godine, kao i skupštini. Također, primljeno je i 14 novih članova LAG-a iz raznih sektora, od civilnih do gospodarskih.