Zaprešić: Posvećena novosagrađena župna crkva

Na svetkovinu Presvetoga Trojstva 26. svibnja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je u zaprešićkoj župi Sv. Petra novosagrađenu crkvu sv. Ivana Krstitelja.

“Zahvaljujući svemogućem Bogu na ovome djelu, zahvaljujemo župljanima, Gradu Zaprešiću, te domaćim i stranim darovateljima, uz molitvu da ih Bog obilno blagoslovi. Ova novoposvećena crkva neka bude Bogu na slavu a vjernicima trajni poziv na ljubav i vjernost Isusu Kristu i Katoličkoj Crkvi. Neka u ovom Božjem domu svatko traži i prima potrebnu duhovnu i tjelesnu okrepu, zagovor Blažene Djevice Marije, svetoga Ivana Krstitelja i bl. Alojzija Stepinca” – riječi su povelje vlastoručno potpisane od kardinala Bozanića i pročitane okupljenom velikom mnoštvu vjernika.

Nakon svečane procesije do ulaznih crkvenih vrata kardinala je najprije pozdravio župnik Ivan Frkonja, a zatim uime vjernika Josip Maleković, koji je vrhovnome pastiru zagrebačke mjesne Crkve simbolički predao ključeve, nakon čega su svećenici i vjernički puk ušli u crkvu.

U koncelebriranom euharistijskome slavlju sudjelovalo je petnaestak svećenika te predstavnici državnih vlasti predvođeni zagrebačkim županom Stjepanom Kožićem i zaprešićkim gradonačelnikom Željkom Hrgom te predstavnici političkog, znanstvenog i kulturnog života.

Posebnu su pozornost privukli župljani u živopisnim prigorskim, zagorskim i slavonskim narodnim nošnjama, nošnjama livanjskoga kraja i bosanske Posavine, uniformirani članovi javne vatrogasne postrojbe Grada Zaprešića, zaprešićkog Lovačkog društva i domaćeg Kuburaškog društva “Josip ban Jelačić”.

Svečanost je završena tradicionalnim pjevanjem “Tebe Boga hvalimo” i “Lijepa naša Domovino”.

Župljani su kardinalu na dar darovali sliku zaprešićkog umjetnika Ante Žaje. Tijekom mise pjevali su zborovi: mješoviti župski i dječji pod ravnanjem s. Cecilije Horvat, redovnice Družbe Kćeri Božje ljubavi, te zbor mladih pod vodstvom Ane Blažanović. Svirali su i udruženi tambiraški sastavi “Gaj” i “Savski valovi” iz Zaprešića, te zaprešićka limena glazba. Za besprijekorni red skrbili su se redari Udruge “Stepinčeva oaza mira”.

U zabavnome programu nakon mise nastupilo je nekoliko domaćih KUD-ova, kao i gosti iz susjednog Kupljenskog Hruševca i KUD “Vlado Tasevski” iz Skoplja. (sb, gk)