Započinju Drugi dani hrvatskih svetaca i blaženika

Kao dio Godine sv. Marka Križevčanina u povodu 420. godišnjice rođenja i 390. obljetnice smrti trećeg hrvatskog sveca, te uz 50. godišnjicu smrti bl. Alojzija Stepinca, u Križevcima u četvrtak započinju Drugi dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Četverodnevna manifestacija se održava uz pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije, a u organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”, križevačkih župa sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Grada Križevaca, te suorganizatorstvo Sakralne galerije hrvatskih umjetnika “Laudato”, Gradskog muzeja Križevci, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci i križevačke Turističke zajednice.

Prvi dan manifestacije, četvrtak 28. siječnja, bit će posvećen hrvatskim svecima iz Boke Kotorske. U 18 sati u crkvi sv. Ane održat će se svečano otvorenje Dana uz sudjeluju križevačkih župnika Krešimira Žinića i Ivana Novaka. Prigodni molitveni, književni i glazbeni program posvećen hrvatskim svecima iz Boke Kotorske izvest će dominikanke Kongregacije svetih anđela čuvara i ženska klapa “Salve Regina”.

Euharistijsko slavlje u 18,30 u crkvi Sv. Ane predvodi kotorski biskup Ilija Janjić, a pjevanjem će ga uveličati dominikanke Kongregacije svetih anđela čuvara i ženska klapa “Salve Regina”.

U 19.45 u Gradskoj galeriji u Križevcima bit će otvorenje izložbe medalja s likovima hrvatskih svetaca i blaženika akademskog kipara i medaljara Damira Mataušića “Hrvatski sveci i blaženici”.

U programu otvorenja sudjeluju križevački gradonačelnik Branko Hrg, koprivničko-križevački župan Darko Koren, direktorica Sakralne galerije hrvatskih umjetnika “Laudato” Ksenija Abramović, likovni kritičar, kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu Stanko Špoljarić, ravnatelj Gradskog muzeja Križevci Zoran Homen i autor akademski kipar i medaljar Damir Mataušić. U Prigodnom duhovno-glazbenom programu sudjelovat će prvak opere HNK u Zagrebu Siniša Hapač i korepetitor u HNK u Zagrebu Simon Peter Dešpalj, a voditeljica programa bit će Tanja Baran.

Petak 29. siječnja bit će Dan hrvatskih službenika i službenica Božjih, subota 30. siječnja Dan bl. Alojzija Stepinca, a u nedjelju 31. siječnja manifestacija će završiti Danom sv. Marka Križevčanina.

U petak, drugog dana manifestacije, u podrumskoj dvorani Hrvatskog doma u 20 sati održat će se okrugli stol “Budući hrvatski blaženici”. Sudjelovat će postulatori za proglašenje blaženima fra Vladimir Tadić (Ante Antić), o. Božidar Nagy (Petar Barbarić), fra Ratko Radišić (Aleksa Benigar), s. Ozana Krajačić (Drinske mučenice), Andelko Koščak (Josip Lang), mons. Vladimir Stanković (Bonifacije Pavlešić), Pavo Jurišić (Josip Stadler), Milan Pušec (Marica Stanković), fra Rajko Gelemanović (Vendelin Vošnjak) i s. Terezija Zemljić (Klara Žižić). Moderator okruglog stola bit će glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić.

U subotu 30. siječnja u 10 sati pod pokroviteljstvom dječjeg mjesečnika Maloga koncila održat će se u Hrvatskom domu literarna, novinarska, dramska, likovna, glazbena i plesna radionica za djecu s temom “Hrvatski sveci i blaženici”, a od 15 do 17 sati bit će upriličena javna izvedba programa stvorenih na radionicama. (gk)