Započeo Molitveni hod sa Stepincem

“Povijest često puta pokazuje drugačiji smjer: Stepinac je trebao ostati zaboravljen, kao osuđenik, negdje odstranjen, neprisutan, a on je iz godine u godinu sve prisutniji, sve više osjećamo njegovu nazočnost. Jer onaj tko je blizu Bogu, blizu je i čovjeku. Tako spontano osjećamo da nam je Stepinac blizu, da nas oni voli, da nas on prati”, tim je riječima zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u Stepinčevoj prvostolnici u Zagrebu na prvi korizmeni petak 20. veljače krenula inicijativa “Molitveni hod sa Stepincem”.

Relikvijar s moćima bl. Alojzija Stepinca u sljedećih će 365 dana, u godini 55. obljetnice njegove smrti, obići sve župe Zagrebačke nadbiskupije do slavlja Stepinčeva sljedeće godine. Blaženikove su moći krenule na put čašćenja sa Stepinčeva groba do župe Pohoda Blažene Djevice Marije na Dolcu, a kaptolskim trgom relikvijar je nosio kardinal Bozanić u pratnji dvojice pomoćnih biskupa Valentina Pozaića i Mije Gorskog.

U jednosatnom molitvenom zajedništvu koje je bilo prožeto službom riječi, kardinalovim nagovorom i zajedničkom molitvom za proglašenje svetim bl. Stepinca posebno je bila vidljiva nazočnost mladih i krizmanika, a i brojni su vjernici u crkvi na Dolcu iskazivali čašćenje relikvijara dodirom i ljubljenjem.

Govoreći kako relikvije šalju poruku da čovjek nije osuđen na nestajanje, već je nositelj klice vječnosti kardinal Bozanić vjernicima je poručio da upućenost na svetost života bl. Alojzija Stepinca pomaže Bogu zahvaliti za život, život cijeniti od prvoga trenutka: od samoga začeća do zadnjega daha na zemlji. “Hodom s relikvijama odajemo počast svim ljudskim životima, misleći na one – i u našoj domovini – koje osobito njihovi najbliži još uvijek traže. Svi su otkupljeni u Kristu i zato smo pred zemaljskim nepoznanicama puni kršćanske nade”, kazao je kardinal Bozanić.

Uz vjernike župe sv. Marije na prvoj postaji hoda Stepinčevih relikvija, koji se odvija pod geslom “Blaženi Alojzije: nada među nama”, okupili su se i brojni vjernici te franjevci iz provincije sv. Ćirila i Metoda, čiji je samostan na području župe. (it, gk)