Započele kateheze po jezičnim skupinama u Rio de Janeiru

»Božje zapovijedi siguran su put prema životnome cilju«

 “Žeđ za nadom, žeđ za Bogom” bio je naslov prve kateheze koju je u srijedu 24. srpnja hrvatskim sudionicima na Svjetskome danu mladih u Rio de Janeiru održao predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za mlade zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski, u crkvi sv. Petra u središnjem dijelu grada pod nazivom Rio Comprido. Ta je crkva jedna od 273 mjesta u kojima se tijekom tri dana uoči središnje proslave Svjetskoga dana mladih održavaju kateheze po jezičnim skupinama.

Brojni župni volonteri, i mlađe i starije životne dobi, kako domaći tako i oni iz inozemstva, na raspolaganju su stotinama tisuća mladih iz svih dijelova svijeta. Skupina volontera, među kojima du bile i Hrvatice Ines Ivić iz Obrovca i Marijana Šverko iz Lanišća, dočekala je i biskupa Gorskoga ispred crkve sv. Petra, uz koju se nalazi Nadbiskupijsko sjemenište te Dom za umirovljene svećenike, te mu pokazala crkvu u kojoj će se kroz tri dana na katehezama susretati hodočasnici hrvatskoga jezika.

Kako je zadnjih dana promijenjeno mjesto održavanja kateheze za hrvatsku govornu skupinu te je bilo potrebno malo više vremena hrvatskim hodočasnicima da stignu do crkve sv. Petra, prve su na mjesto kateheze stigle Sara Mikić iz Županje, Mirjana Jurković iz Dugoga Sela, Darija Turk iz Zagreba i Katarina Skenderović iz Vinkovaca, koje su biskupu Gorskom prenijele svoja prekrasna i nezaboravna iskustva s nedavnoga boravka u Sao Paolu, te oduševljenje gostoljubivošću domaćina.

Nakon što su se okupile i ostale skupine, 53 sudionika koji su u Rio došli pod vodstvom Ureda za mlade HBK-a te 130 članova neokatekumenskih zajednica iz Istre, Zadra, Dubrovnika, Sarajeva i Žepča, predstavnica Ureda za mlade HBK-a Ivana Čogelja pozdravila je okupljene i predstavila planirani tijek kateheze.

Biskup Gorski je s različitih aspekata prikazao duhovno i psihofizičko stanje današnjega čovjeka koji teži za srećom i prijateljstvom ali ih često traži na krivim mjestima, istaknuvši kako suvremena tehnološka sredstva i načini komuniciranja ne pomažu u prijenosu istinskih osjećaja a Boga se prikazuje kao samo jednu od ponuda na globalnom tržištu. Sve to pridonosi općem javnom mnijenju i uvjerenju da u životu današnjega čovjeka nema stalnosti, sigurnosti i dobrih vijesti, nego da je sve ugroženo ili relativno, istaknuo je biskup Gorski, nadodavši da je potrebno ljudima našega vremena donijeti nadu i čežnju za Bogom nasuprot brojnim strahovima. To je zadaća onih koji su susreli ljubav u svom životu i prihvatili Isusa Krista kao svoj životni izbor, rekao je biskup Gorski podsjetivši da su Božje zapovijedi siguran put prema životnome cilju.

Kako poznajem Isusa, zapitao je mons. Gorski okupljene, istaknuvši da Isus prihvaća svakoga čovjeka onakvim kakav jest, ali da je potrebno bez prisile prihvatiti Isusa Krista upravo takvim kakav on jest. Svaki potok i rijeka imaju svoje korito, svoju obalu, kojom teče voda, bilo kao bujica ili mirna rijeka, kazao je mons. Gorski, istaknuvši da tamo gdje rijeka nema svoj tok često nastaje močvara. Između ostaloga i zato postoje Božje zapovijedi i Kristov poziv da svoj život ne pretvorimo u močvaru nego u bistru rijeku života i nade, zaključio je mons. Gorski, osvrnuvši se nadalje na konkretna životna stanja i očekivanja koja bez ljubavi i žrtve postaju neplodni i neizdrživi.

U drugome dijelu kateheze, nakon što je biskup Gorski pozvao nazočne da iznesu svoja pitanja i svjedočanstva, bogoslov sjemeništa Redemptoris Mater u Nizozemskoj Slaven Brajković istaknuo je kako mu je nenametljivo svjedočanstvo jedne kršćanke i njezina vjera u Isusa Krista promijenila život te je od nevjernika iz nevjerničke obitelji, postao kršćaninom po krštenju i po djelima. Nakon kateheze, brojni su mladi pristupili sakramentu pomirenja.

U koncelebraciji sa 17 svećenika biskup Gorski je zatim predvodio misno slavlje u čast Presvetoga Srca Isusova, kako je to bilo predviđeno od organizatora, te je u homiliji potaknuo nazočne na istinsko shvaćanje ljubavi u današnjemu načinu življenja, kojemu je itekako potreban Isusov primjer darivanja svima potrebitima. (np, gk)

Rio de Janerio pun je mladih. Unatoč kiši koja je počela lagano padati u utorak poslijepodne tijekom otvaranja Svjetskoga dana mladih na Copacabani, ulice su preplavljene oduševljenim mladima u žutim, zelenim, plavim i crvenim majicama i naprtnjačama. Dobra organizacija i brojni volonteri veoma dobro odrađuju svoj posao, a mladima ne predstavlja problem ni činjenica da se baš u vrijeme njihovoga odlaska na Copacabanu dogodio kolaps gradskoga metroa.

Zajedništvo mladih iz cijeloga svijeta ne ostavlja nikoga ravnodušnim, pa niti njih same. Župne crkve i druga mjesta u kojima se održavaju kateheze, istinski su prostori susreta vjere, crkvenoga zajedništva i izmjene iskustava. U njima gosti doživljavaju gostoljubivost domaćina, ali i u konkretnim okolnostima čuju i vide mogućnosti oživljavanja pastoralnoga i misijskoga djelovanja, koje bi na povratku u svoje župe itekako pridonijele poboljšanju vjerničkoga života.

U poslijepodnevnim i večernjim satima mladi su se okupljali na Festivalu mladih, gdje je uz različita životna svjedočanstva popularnih osoba bilo dobre glazbe i plesa. Jedno od takvih mjesta bio je trg u blizini katedrale sv. Sebastijana, a i sama katedrala, koja može primiti 20.000 osoba, bila je otvorena i u njoj su se predstavljale različite vjerničke skupine i aktivnosti. (np, gk)