Započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

“Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama”, geslo je ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se diljem svijeta održava od 18. do 25. siječnja, a u Zagrebu je u utorak otvorena molitvom u crkvi sv. Roka u Rokovu perivoju, u organizaciji rimokatoličke župe sv. Blaža i Makedonske pravoslavne Crkve. Bogoslužje su predvodili predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i župnik župe sv. Blaža mons. Zvonimir Sekelj te protojerej Kirko Velinski.

Susretu su nazočili i za jedinstvo kršćana molili uime Srpske pravoslavne Crkve protojerej stavrofor Marinko Juretić, predstavnik Bugarske pravoslavne Crkve protojerej Emil Angelov, glavni tajnik Saveza baptističkih Crkava u RH Željko Mraz, vikar Branko Berić uime Evangeličke Crkve te pastor Branimir Bučanović uime Reformirane kršćanske Crkve.

O molitvenoj osmini i rasporedu tradicionalnoga ekumenskog hoda koji se, kao i svake godine od 1984., u gradu Zagrebu organizira na način postaja govorio je tajnik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog dr. Zvonimir Kurečić, koji je naglasio i kako su molitve za ovogodišnju osminu priredili kršćani iz Jeruzalema.

“Ovamo smo došli da pozdravimo jedni druge i da zapravo osjetimo osobu Isusa Krista koji nas večeras objedinjuje. Neka to bude polazište našega otkucaja srca jednih prema drugima u zajedništvu”, poručio je na početku molitvenoga susreta mons. Sekelj, a u prigodnoj je homiliji pozvao okupljene vjernike da pokušaju osluškivati i slijediti ono zajedništvo koje je živjela prva Crkva.

Protojerej Velinski izrazio je duhovnu radost i čast što Makedonska pravoslavna Crkva prvi put može biti suorganizator molitvenoga susreta u ekumenskoj osmini. Istaknuo je kako je kapela sv. Roka “živi svjedok ekumenizma”, podsjetivši kako je tu crkvicu koja se nalazi na prostoru župe sv. Blaža 1995. godine kardinal Franjo Kuharić ustupio Makedonskoj pravoslavnoj Crkvi na korištenje za bogoslužja. “Čekamo i taj dan kada ćemo sagraditi svoju crkvu i svoj dom. Mi ćemo širom otvoriti vrata i dati doprinos, ne samo u ekumenskom tjednu, nego i svaki dan da možemo svjedočiti za to jedinstvo, da možemo postojano davati doprinos”, kazao je Velinski.

Središnje ekumensko slavlje u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji održat će se u nedjelju 23. siječnja u 19 sati u Baptističkoj crkvi u Radićevoj ulici 30, a sljedećega dana u 19 sati molitveni susret organizira se u pravoslavnome hramu Preobraženja Gospodnjega na Cvjetnome trgu. Posljednji ekumenski susret o ovogodišnjoj ekumenskoj molitvenoj osmini u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji održat će se u utorak 25. siječnja u 19 sati u grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda na zagrebačkome Gornjem gradu. (iu, gk)