Započela akademska godina na Teologiji u Rijeci

 Na Teologiji u Rijeci inauguralnim predavanjem dr. Richarda Pavlića “Antropologija Drugoga vatikanskog koncila” 1. listopada počela je nova akademska godina. Nakon mise u kapeli bogoslovnog sjemeništa i svečanog početka u Velikoj dvorani, profesori Teologije okupili su se na prvoj sjednici nastavničko-suradničkog zbora.

Misu je predvodio kancelar Teologije riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić u suslavlju s biskupima metropolije, krčkim Valterom Županom, gospićko-senjskim Milom Bogovićem te porečkim i pulskim Draženom Kutlešom. Profesorima i studentima u propovijedi se obratio biskup Župan, potaknuvši ih na odlučno i hrabro svjedočenje u suvremenom svijetu u kojemu se često veličaju oprečne vrijednosti.

Predavanje dr. Pavlića dotaknulo je upravo temu čovjeka u svijetu današnjice, njegovo antropološko pitanje smisla. Suvremeni čovjek je radikalno svjetovan, rekao je Pavlić, njegov svijet je imanentan, zatvoren za transcendentno. Objasnio je da je moderno doba obilježeno antropocentrizmom, čovjek je u središtu svijeta i ne poima ga se više kao stvorenje nego poprima ulogu stvoritelja, sam preobražava svijet.

Odgovor Koncila na takvu sliku čovjeka, kazao je dr. Pavlić, bilo je postavljanje temeljnih pitanja smisla 'tko sam i kamo idem?' Ta pitanja polaze od čovjeka pojedinca, nadovezujući se na suvremenu antropologiju, ostavljajući ga u paradoksu ne nalaženja smisla. Koncil upotpunjava tu egzistencijalnu prazninu i vraća čovjeku nadnaravnu dimenziju. Kristologija jamči dostojanstvo ljudske osobe bolje od bilo kojeg humanizma.

Predavač je istaknuo da je Koncil bio poticaj za ujedinjavanje dvaju pristupa kršćanskoj antropologiji, onog logičkog u kojemu dostojanstvo čovjeka proizlazi iz Kristova čovještva, i onog kronološkog ili tradicionalnog koji kreće od stvaranja čovjeka. “Koncil ne nudi antropološke novosti nego otvara novi pristup tematici”, rekao je Pavlić.

Profesore i studente pozdravio je i predstojnik Teologije dr. Božidar Mrakovčić te podsjetio da je zgrada tijekom ljeta obnovljena kako bi pružila bolje uvjete studentima, a uređena je i nova kapelica. (ika / gk)