“Žalosni petak” u Jasenovcu

Jubilarni 15. Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika

U petak prije Nedjelje Cvjetnice, pučki nazvan “žalosni petak”, 27. ožujka Požeška biskupija je po petnaesti puta proslavila Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika. Središnje molitveno pokorničko slavlje održano je u jasenovačkoj župnoj crkvi, a predvodio ga je požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom Đurom Hranićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom u miru Marinom Srakićem te srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem, generalnim tajnikom HBK Encom Rodinisom i njegovim zamjenikom Fabijanom Svalinom.

Na slavlju je bio nazočan i slavonski episkop Jovan Ćulibrk, a među brojnim vjernicima koji su do zadnjeg mjesta ispunili crkvu bili su i pješaci hodočasnici iz župa Novljanskog dekanata te školska djeca.

U pozdravnoj riječi biskup Škvorčević je podsjetio kako Požeška biskupija od Velikog jubileja 2000. na poticaj svoga utemeljitelja pape Ivana Pavla II. redovito održava Dan obnove čišćenja pamćenja te pokorom, postom i molitvom, raspoloženjem praštanja i pomirenja nastoji iskazati poštovanje i zahvalnost svim žrtvama totalitarnih sustava 20. stoljeća, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili neku drugu pripadnost.

“Tijekom minulih sedamdeset godina međusobno nepomireni živi sudionici rata nisu uspjeli kod nas pokopati ratne žrtve u grobove njihova dostojanstva, nego ih još i danas polažu u ideološke rovove i upotrebljavaju za neke račune i vlastite ciljeve. Tako ratne žrtve postaju još jedanput žrtvama. To osobito osjećamo u Jasenovcu, Staroj Gradiški, na brojnim poznatim i još uvijek nepoznatim masovnim grobištima ubijenih ljudi kojima su totalitarni sustavi 20. stoljeća oduzeli pravo da budu ono što jesu”, kazao je u propovijedi biskup Škvorčević podsjetivši da će se uskoro napuniti 70. godina od završetka Drugoga svjetskog rata.

Biskup je podsjetio na nastojanje hrvatskih vlasti početkom devedesetih godina prošlog stoljeća oko organiziranja sustavnog istraživanja žrtava II. svjetskog rata i poraća, ali da je to ubrzo zastalo istaknuvši: ,,I u najnovije vrijeme od visokih javnih dužnosnika mogli smo čuti kako se ne treba vraćati u prošlost i njome se baviti, nego graditi budućnost. S takvim se stavom nije moguće složiti, jer on nanosi nepravdu žrtvama. Svaka naime nedužna žrtva ima pravo na dostojanstvo i mi smo joj ga dužni vratiti putem nastojanja oko pune istine o njoj i o zločincu, čije je pak dostojanstvo u priznavanju krivnje i kajanju za nju.”

Spomenuo je kako je Hrvatska biskupska konferencija prije nekoliko godina pokrenula projekt otkrivanja nepoznatih grobišta i popis žrtava II. svjetskog rata i nakon njega te istaknuo da ,,to nije njezina prvenstvena zadaća niti ona ima mogućnosti to cjelovito provesti”.

Nakon popričesne molitve glavnim jasenovačkim trgom krenula je procesija u čast jasenovačkoj Gospi u kojoj su domaći vjernici i hodočasnici iskazali odanost i zahvalnost Isusovoj Majci što nas svojom ljubavlju prati na našim putovima te je s nama i pod jasenovačkim križem. Slavlje je završilo u crkvi gdje je biskup Škvorčević uputio molitvu predanja Isusovoj Majci. (ika / gk)