Zahvala za dar vjerničke i nacionalne prepoznatljivosti

 “Želimo se prepoznati kao katolici i Hrvati te kao takvi želimo biti prepoznati na slovenskom crkvenom i društvenom području. Želimo naglasiti svoju pripadnost i povezanost sa Crkvom u Sloveniji te svoju pripadnost Crkvi u Hrvata u Hrvatskoj, BiH, u susjednim državama u kojima Hrvati stoljećima žive, u kojima imaju ili nemaju status nacionalne manjine, i povezanost sa cjelokupnim korpusom hrvatskog iseljeništva)” – okvirne su misli pod kojima su održani XXV. božićni dani hrvatskih katolika u Sloveniji, sa završnim euharistijskim slavljem u nedjelju 13. siječnja u franjevačkoj crkvi na Tromostovju u Ljubljani.
 
Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni vrhbosanski biskup Pero Sudar iz Sarajeva, predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za inozemnu pastvu, uz sudjelovanje desetak hrvatskih i slovenskih svećenika.
 
Nazočni su bili predstavnici diplomatskoga zbora u Sloveniji, među kojima i hrvatskoga veleposlanstva kao i Hrvatske matice iseljenika, te brojne redovnice i mnoštvo vjernika, koje je ispunilo prostranu crkvu.
 
Nakon svečanog mimohoda sve je sudionike pozdravio voditelj Hrvatske katoličke misije u Ljubljani o. Marko Prpa istaknuvši, u ozračju božićne radosti i novogodišnjeg početka, vjerničku zahvalnost Bogu “za dar života, za dar njegova utjelovljenja u naš život, za dar naše vjerničke i nacionalne prepoznatljivosti u Crkvi u Sloveniji, te dar zajedničkog hoda prema eshatonu.”
 
Uime ljubljanskog nadbiskupa dr. Antona Stresa pozdravnu je riječ uputio generalni vikar ljubljanske nadbiskupije prelat Anton Markelj a kratke su dobrodošlice izgovorene i na njemačkom te engleskom jeziku.
 
Misna su čitanja pročitala djeca u bosanskim narodnim nošnjama a u prigodnoj propovijedi biskup Sudar je teološki pojasnio važnost Isusova krštenja s božanskog i ljudskog motrišta, istaknuvši kako je u njemu sadržano naše ljudsko dostojanstvo i veličina. Podsjetio je također da je događaj na Jordanu ujedno i poziv na sudjelovanje u stvaranju pravednosti i spasenja svakoga čovjeka: “Nema na ovome svijetu početka pravednosti i ostvarenja mira među ljudima, ako nema mira s Bogom!”
 
Liturgiju je glazbeno uzveličao Zbor mladih “Izvor” iz zagrebačke župe sv. Josipa, pod ravnanjem voditeljice Ivane Jelinčić, koji je nakon mise održao u crkvi koncert duhovnih skladbi. (tv, gk)