Zagreb: Župni medijski suradnici o problematici zdravstvenog odgoja

Osamdesetak župnih medijskih suradnika Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije okupilo se u subotu 26. siječnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu kako bi se dodatno informirali o svim relevantnim činjenicama vezanim za uvedeni zdravstveni odgoj.
 
Na početku susreta zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski istaknuo JE da kao kršćani moramo uvijek i svugdje biti spremni dati obrazloženje nade koja je u nama. Pritom se, kako je kazao, moramo voditi kriterijem ljubavi, govoriti blago i neustrašivo naviještati evanđelje Isusa Krista.
 
Pozdravljajući okupljene pročelnik Tiskovnog ureda Ivica Budinšćak naglasio je važnost povezivanja vjernika na svim razinama Crkve i društva te iznio plan novih aktivnosti u radu Tiskovnog ureda.
 
Nakon uvodnih govora, predstojnik Ureda za obitelj Zagrebačke nadbiskupije dr. Vice John Batarelo održao je predavanje na temu aktualne problematike zdravstvenog odgoja, s naglaskom na sporni 4. modul. Iscrpnom je analizom ukazao na niz nepravilnosti pri uvođenju zdravstvenog odgoja u obrazovni sustav te upozorio na raznolike i dugoročno štetne posljedice.
 
Kao građani, naglasio je Batarelo, vjernici imaju pravo na izbor onog programa koji je u skladu s njihovim svjetonazorom, što im je zajamčeno Ustavom, te istaknuo da ne smiju popustiti pred ucjenama i pritiscima koji dolaze od strane Vlade, odnosno nadležnog ministarstva.
 
Po završetku predavanja uslijedila je rasprava u cilju razmjene mišljenja kako bi suradnici zajednički pronašli putove daljnjih mogućnosti informiranja roditelja i svih zainteresiranih o štetnim posljedicama uvođenja takvog odgoja u obrazovni sustav. (tuzgn / gk)